На 3-ти декември се отбелязва Международния ден на хората с

...
На 3-ти декември се отбелязва Международния ден на хората с
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

На 3-ти декември се отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Посланията на този ден са разнообразни, тъй като и политиките във връзка с хората с увреждания имат доста лица.

Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които приказват и разискват проблемите на хората с увреждания, да поставят ударението върху индивида и неговатаиндивидуалност и персонално достолепие, а не върху увреждането му. Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България би трябвало да следва. За страдание, през днешния ден хората с увреждания се сблъскват с най-вече компликации, когато се пробват да осъществят правата си.

Като общество би трябвало да осъзнаем, че те се нуждаят от изключително внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се основават условия те да имат същия самостоятелен избор и надзор над живота си, както хората без увреждания.

През 1992 година Генералната асамблея на Организация на обединените нации афишира 3 декември за интернационален ден на хората с увреждания. Неговата цел е непрекъснато да стимулира политиците и институциите да подхващат по-ефективни дейности, с които да се подсигурява достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на разработване и взимане на политически решения, които имат отношение към тях.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР