На 3 септември (събота), във връзка с Международния ден на

...
На 3 септември (събота), във връзка с Международния ден на
Коментари Харесай

Природен парк Врачански Балкан кани на поход с наблюдение на лешояди

На 3 септември (събота), по отношение на Международния ден на лешоядите, дирекцията на естествен парк "Врачански Балкан " кани на разходка и проведено наблюдаване на белоглави и черни лешояди в северните елементи на парка.
Час на идване: 9,00 ч
Час на потегляне: 9:10 ч
Сборен пункт: центъра на с. Долно Озирово
В деня на проявата ще бъде преминат маршрут в региона на с. Долно Озирово. Обща дължина на прехода е до 8 км при дребен надолнище на терена. По време на разходката ще могат да бъдат следени белоглави и черни лешояди, както и други забавни типове птици обитаващи региона.
Нужна екипировка - подобаващи обувки и облекло за планински терен, дъждобран - при прогноза за дъжд, вода, лека храна, бинокъл - при опция.
За връзка- Георги Стоянов, тел. 0878734503
За пътуващите с кола с. Долно Озирово се намира на към 25 км от гр. Враца, 25 км от гр. Монтана, 25 км от гр. Берковица, 10 км от гр. Вършец и към 100 км от гр. София.
Белоглавите лешояди са едни от най-големите птици, които се срещат на територията на Политическа партия „ Врачански Балкан” с обсег на крилете към 2.70 метра. Този тип е включен в Червената книга на Р България и Политическа партия „ Врачанския Балкан “ е едно от дребното места, където той може да бъде следен в нашата страна. Белоглавия лешояд е възобновен, като гнездящ тип в този регион с помощта на напъните на ДПП Врачански Балкан, Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна и Дружество за отбрана на хищните птици, които работят по разнообразни планове от 2004 година досега.
Черните лешояди са освободени по план в Политическа партия „ Врачански Балкан “ през 2020 година и 2022 година Това е един от най-редките типове хищни птици в Европа, като черния лешояд е типът с максимален обсег на крилата- до 2, 95 м. Видът е включен в Червената книга на Р България и Политическа партия „ Врачанския Балкан “ е едно от дребното места, където той може да бъде следен у нас. През 2021 година тук се образува двойка черни лешояди, която през 2022 година сполучливо гнезди в Западна Стара планини. Това е първото гнездене на черни лешояди в Западна България след повече от 70 год. спиране.
Международният ден на лешоядите има за цел да увеличи информираността на необятната общност по отношение на проблемите и потребността от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока античност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото схващане епохи наред, а през днешния ден те са на път да изчезнат от лицето на Земята.
Тази година поради ковид, походът се организира при съблюдаване на нужните епидемиологични ограничения.
Походът е безвъзмезден за всички участници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР