На 3 ноември 2022 г. инвестиционната банка Wood & Co

...
На 3 ноември 2022 г. инвестиционната банка Wood & Co
Коментари Харесай

Ново проучване на Wood & Co оценява инвестиционния потенциал на Сирма Груп Холдинг АД

На 3 ноември 2022 година капиталовата банка Wood & Co разгласява отчет от регулярното си капиталово изследване на капитала на българската софтуерна компания  Сирма Груп Холдинг АД. Докладът се прави в границите на програмата Research Coverage Program, която е подкрепена от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Българската Фондова Борса - София (БФБ-София).

Сирма Груп Холдинг АД е една от четирите български компании, участващи в програмата. Традиционно в нея влизат стеснен брой обществени компании от Източна Европа, отговарящи на критериите за растящи дребни и междинни обществени сдружения, по този начин както са избрани в Директивата за пазарите на финансови принадлежности на Европейски Съюз MiFID II.
-->
Докладът от капиталовото изследване на Сирма Груп Холдинг АД включва оценка на групата и финансовите ѝ индикатори, разбор на пазара, както и финансови прогнози и изложение на рисковете. Ето и главните заключения от изследването.

Значителен паричен приток

от скорошната продажба на дъщерната компания Ontotext - водещ състезател в региона на семантичните технологии, която неотдавна беше закупена от консорциум от вложители. Сирма Груп Холдинг реши да продаде мажоритарен дял (76,2%) от нея и през тази година би трябвало да получи от продажбата парични приходи в размер на 39 млн. лева или към 90% от пазарната капитализация на продаденото сдружение.

Финансовите приходи би трябвало да слагат дивидентите на фокус

С чиста парична позиция от 21 млн. лева до края на 2022E и чисти кеш индикатори / EBITDA над 2,0x вложителите биха могли да чакат усъвършенствана дивидентна политика, съгласно нас: 50% погашение от годишната консолидирана чиста облага. Към това се допълват специфични 0,04 лева дял върху акция (5,4% доходност) през 2023E заради продажбата на Ontotext в сходство с предложенията по време на общото общо заседание на 24 юни. Сирма би трябвало да изплати общо 9,7 млн. лева дивиденти през 2022 - 24E, съгласно нашите оценки (3-11% доходност).

Според Gartner заканите от криза не са засегнали значително Sirma, само че се чака харчовете на средства за ИТ да се забавят

Проучванията демонстрират, че основните изпълнителни шефове имат намерение да се оправят с всевъзможни съкращения на бюджета в ИТ, свързани с рецесията. Gartner и IDC предвиждат средно-висок едноцифрен растеж на ИТ разноските през 2023E, в сходство с нашите прогнози. Бързо разрастващите се сегменти, като IaaS и корпоративни ИТ продукти/услуги, основани на облачна инфраструктура, не престават да бъдат от значително значение за интернационалните клиенти, подхранвайки стабилен напредък в обозримо бъдеще.

Все още има позитивна наклонност при сливанията и придобиванията, която може да се забави

Според компанията, към момента няма индикации за закъснение на този вид транзакции и цените остават високи. Ръководството обаче има вяра, че през четвъртото тримесечие може да има известно закъснение с охлаждането на пазара. На този декор Сирма би могла да се възползва от по-ниските оценки и удобните благоприятни условия за сливания и придобивания.

Целият текст на отчета на британски език е наличен тук:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР