На 3 декември започва 47-ото Народно събрание – третият и

...
На 3 декември започва 47-ото Народно събрание – третият и
Коментари Харесай

Първо заседание на 47-то Народно събрание


На 3 декември стартира 47-ото Народно заседание – третият и финален парламент, който българските гласоподаватели избраха в границите на тази година. Неговата работа стартира с големи очаквания за съставянето на постоянно държавно управление, което да води страната ни през идващите месеци на тежки здравни, енергийни и стопански рецесии, разяснява БГНЕС.

Силви Стефанов ще открие новото Народно събрание

Първото съвещание на новоизбрания парламент е свикано с декрет № 284 на президента Румен Радев на съображение член 75 от Конституцията на Република България. То ще стартира в 9.00 часа в историческата постройка на Народното събрание на пл. „ Народно заседание “ №2.

По традиция съвещанието ще бъде намерено от най-възрастния народен представител. Тази чест в предходните две имаше Мика Зайкова, а в този момент нейният сътрудник от „ ИТН “ доктор Силви Стефанов.



След това депутатите ще положат клетва: " Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се. " След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото съвещание на новоизбрания парламент изказвания вършат представители на показаните в Народното събрание партии и обединения. След това ще бъде определен ръководител на 47-ото Народно заседание. Председателят ще поеме управлението на съвещанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на Народното събрание.

На първото съвещание на 47-ото Народно заседание ще участват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният министър председател Стефан Янев и членовете на служебното държавно управление. Поканени са представители на Конституционния съд, на правосъдната власт, на разнообразни държавни институции, на дипломатическия корпус и на записаните в страната вероизповедания. Към предходните президенти и ръководители на Народното събрание също са отправени предложения да бъдат посетители на първото съвещание.

7-партиен парламент

Третите парламентарни и втори предварителни парламентарни избори се организираха на 14 ноември. Победител стана „ Продължаваме промяната “ на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която взе 25.67% от гласовете и надлежно ще има 67 мандата в новото Народно събрание.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ с съдружния си сътрудник от Съюз на демократичните сили за повторно стана втора и ще има 59 депутати. За нея са дали своят вот 22,74% от гласоподавателите. Самият Борисов за следващ път отхвърли да бъде народен представител, макар че бе определен за подобен.

Трети са Движение за права и свободи с 13% и 34 народни представители. Българска социалистическа партия с избирателен резултат от 10,1% вкарва 26 депутата.

Победителят на изборите през юли „ ИТН “ на Слави Трифонов останаха пети с 9,25%, което им обезпечава 25 национални представителя. На последните две места са „ Демократична България “ и „ Възраждане “ с 6,37% и 4,86%. Двете обединения ще имат 16 и 13 депутати надлежно.

Новият парламент е претрупан с значимата задача да си върне доверието на обществото. За задачата той би трябвало да увеличи качеството на законодателната работа и да сведе до най-малко приемането на лобистки закони и ремонти в тях.

Коалиционно съглашение - ново министерство и вицепремиер

Очаква се президентът Румен Радев, който беше избран отново на този пост на изборите на 21 ноември, в къси периоди да разпореди съставянето на държавно управление на спечелилата най-вече гласове политическа мощ – „ Продължаваме промяната “.

Преговорите за сформиране на ново държавно управление започнаха предходната седмица по самодейност на „ Продължаваме промяната “, която бе хазаин на серия от срещи по секторни политики – финанси, стопанска система, енергетика, национална сигурност, интернационалните връзки, обучение, опазване на здравето и други Бяха формирани общо 18 работни групи. В тях с изключение на домакините бяха поканени на договаряния Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

Повечето наблюдаващи предвиждат, че този път ще бъде излъчено постоянно държавно управление. В медиите към този момент изтече планът на възможното съдружно съглашение, което се разисква от четирите обединения, както и тезата, че партиите са се договорили за ротационен ръководител на Народно събрание.

На брифинг в четвъртък обаче водачът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова съобщи, че циркулиращите в медиите имена, спрягани за министри на левицата, не са правилни, както и че тя ще бъде първия ръководител на 47-ото Народно събрание. " Трябва да се подпише това съдружно съглашение и едвам тогава ще стартираме да приказваме за имена и постове. Нищо оповестено като имена за Българска социалистическа партия не дава отговор на истината. Договорка за ротационен принцип нямаме, нито че аз ще съм ръководител ", съобщи Нинова в четвъртък без да дава отговор на въпроси на медии.

Предвижда се също по този начин основаването на министерство на електронното ръководство. Това най-вероятно ще бъде мегаструктура включваща доста организации и дирекции, измежду които дирекция " Добро ръководство " и Държавна организация " Електронно ръководство ". Пощите и Агенцията по вписванията също могат да бъдат под шапката на новото министерство.

Ще бъде основан и нов вицепремиерски пост. На негово послушание ще бъдат Агенцията по горите и Дирекция " Национална работа за отбрана на природата ", които сега са надлежно в МЗХГ и в Министерство на околната среда и водите.

Предвижда се също по този начин разбърквания на организации и дирекции. Така да вземем за пример ДАБЧ и Дирекция „ Вероизповедание “ би трябвало да преминат от Министерски съвет към Министерство на външните работи. Агенция " Пътна инфраструктура " ще се реалокира от Министерството на районното развиване и благоустройството в Министерството на превоза. Към Министерството на финансите пък минават дирекция " Централно координационно звено " и изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове " от министерството на земеделието.

Дали тези промени в действителност ще бъдат осъществени, ще стане ясно откакто публично бъде разгласен окончателният вид на съглашението. Очаква се това да стане преди първото съвещание на 47 парламент.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР