На 3 декември почитаме паметта на Св. пророк Софония и

...
На 3 декември почитаме паметта на Св. пророк Софония и
Коментари Харесай

Почитаме паметта на велик пророк и голям мъченик

На 3 декември почитаме паметта на Св. оракул Софония и на свещеномъченик Теодор Александрийски.

Пророк Софония е третият по ред старозаветен оракул от " дванайсетте ",

който почитаме в тези поредни дни. Той живял във втората половина на VІІ век преди Христос в дните на юдейския цар Йосия, който положил доста старания за религиозната култура на народа и в битката против отклоненията в езическото многобожие.

В тази активност пророкът му бил в помощ в това време, когато към този момент се задавали външни закани за еврейския народ от Египет и от Вавилон. Софония бил съвременник на оракул Йеремия. Двамата пророци вещаели набези от другородци и плен за народа.

Като предсказал бедствията, които щели да реализират Юдея и близките страни,

оракул Софония съветвал хората: " Потърсете Господ, всички смирени на земята, които изпълнявате законите Му; потърсете правдата, потърсете смиреномъдрието! ". И предвещал на юдейския народ светлите новозаветни времена, когато Господ ще посети Своя народ, ще си избере хора кротки и смирени, които ще се уповават на Бога, а освен на себе си, няма да правят неправди и да приказват неистина.

Християнските писатели отнасят към Църквата думите на оракул Софония: " Ликувай, дъще Сионова! Тържествувай, Израилю! Весели се и радвай се от все сърце, дъще Йерусалимова! ".

Свети Теодор живял във втората половина на VI и началото на VII век в Египет.

Понеже се отличил със свят живот и усърдна работа, той бил повдигнат за Александрийски патриарх, само че останал едвам две години на този висок пост. Със своята жива религия и огромно състрадание към бедните, болните и изоставените патриарх Теодор привлякъл огромно голям брой езичници в Църквата.

Затова избрани среди се настроили против него и подбудили голям брой езичници да атакуван праведния Теодор.

Заловили го и след разнообразни мъчения го обезглавили в 609 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР