На 3 декември 1989 година във водите до остров Малта

...
На 3 декември 1989 година във водите до остров Малта
Коментари Харесай

"След края на историята" с Александър Сивилов: Средиземноморският блъф

На 3 декември 1989 година във водите до остров Малта завършва срещата сред руския началник Михаил Горбачов и американския президент Джордж Буш старши. За първи път в историята на двустранните връзки те излизат с обща конференция на борда на руския круизен транспортен съд " Максим Горки ". Горбачов афишира, че Съюз на съветските социалистически републики при никакви условия няма да нападне Съединени американски щати, а американският му сътрудник декларира, че историята навлиза в нов интервал. Това е началото на края на Студената война.
За страдание и до през днешния ден договарянията са обгърнати в мистичност и легенди и не е ясно какви са действителните решения, взети на тях. Най-важната причина е, че по този начин и няма признати никакви писмени документи.

За нас хората, които живеят 30 години по-късно, остават единствено разказите на участниците в договарянията. В някои връзки те съответстват. На първо място това е тематиката за поддръжката от страна на американската администрация на промените, стартирани от Горбачов в Съюз на съветските социалистически републики. На второ място идват диалозите по отношение на геополитическия баланс. Най-важният проблем е бъдещето на Германия, която потегля към своето обединяване. Михаил Горбачов на практика едностранно се съгласява да изтегли руските войски и да поддържа свързването на двете страни. Джордж Буш от своя страна се тормози за демократичния развой, само че е прелестно сюрпризиран от сговорчивостта на руския началник.

Това, което визира американците извънредно доста, е бъдещето на Централна Америка. Президентът на Съединени американски щати желае препоръките да натиснат Фидел Кастро, с цел да може той да спре развиването на революционните придвижвания в района. Горбачов изяснява, че Куба е самостоятелна страна и няма по какъв начин политиката ѝ да се дефинира от Москва. Тук виждаме огромната разлика в разбирането на двамата водачи. Това е типичното разминаване в същото време. Докато руският общоприет секретар счита, че работи с сътрудници, в американската администрация не престават да гледат на всички от другата страна на желязната завеса като на съперници.

Обсъден е салдото на силите в световен мащаб. Горбачов изяснява, че Съюз на съветските социалистически републики са минали напълно към отбранителна военна теория, само че той е обезпокоен, че Съединени американски щати и НАТО не престават с доразвиването на своята настъпателна идея за " еластичен отговор " на всичко, което идва от Изток. Социалистическият началник показва на Буш една карта, на която ясно се вижда, че Съветският съюз е изцяло обкръжен с бази на НАТО и американските съдружници. Горбачов отбелязва, че в бъдеще НАТО и Варшавският контракт би трябвало да станат политически съюзи, които да съжителстват, а не военни пактове, които да са подготвени да встъпят в спор, водещ до цялостно заличаване. Американският държавен глава одобрително приема забележките.

Според историческите митове тогава той дава обещание, че при положение на разпускането на военната организация на Източния блок, НАТО няма да се уголемява . Горбачов предлага като главен принцип на връзките в Европа договореностите от Хелзинки, които отхвърлят смяната на границите по принудителен път. Буш още веднъж приема.

Ръководството на Съюз на съветските социалистически републики е уверено, че стартира нова ера в интернационалните връзки , време, в което повече няма да има войни и развиването на обществото ще бъде напълно в демократичната повърхност. Горбачов позволява освен рухването на социалистическите режими в Източния блок, само че и бързата равноправност на самите руски републики и изключително Прибалтика. Съветското и интернационалното общество стоят зад тази идея за развиването на един по-добър свят, само че ние знаем какво се случи на процедура.

Независимо от последвалите срещи на двамата водачи в Кемп дейвид през 1990 и Новоогарьово през 1991 година и уверенията на американците в цялостно съгласие и съдействие, през днешния ден Вашингтон и западният свят се считат за спечелили в Студената война . Техните политически ръководители не помниха изцяло какви са били сделките с управлението на Съветския съюз. НАТО стартира да пълзи на изток, макар обещанията, дадени пред Михаил Горбачов. Варшавският контракт изчезна, а Северноатлантическият алианс продължи да набира мощност, към този момент против Русия. Независимо от опитите на нейното управление да включи страната в съюза, Брюксел и Вашингтон избраха да имат зложелател вместо съдружник.

Причината за всичко това бе опцията да се излезе в края на 80-те от следващата огромна икономическа рецесия на капитализма. Източният блок и Съюз на съветските социалистически републики се оказаха лесна плячка в миг, когато обществата им бяха подготвени за същински промени и народна власт, само че изцяло не знаеха какво значи капиталистическо общество. Дойдоха рецесиите, безработицата, инфлацията, обедняването, емиграцията и безизходицата. Руското общество бе изцяло обезверено и повярва в две неща. На първо място, че Горбачов е изменник, който ги е продал на съперника, и на второ място, че Владимир Путин е спасителят, който ще ги изведе до ново великолепие . Всичко това бе основано от западните политици, които вместо да употребяват опцията да стартират да градят един нов съюз и по-добър живот за всички в Европа, избраха да източат стопанските системи на социалистическите страни и да ги трансфорат в страни " втора употреба ". Поради това приказваме както за Европа на две скорости, по този начин и за големия външен съперник на нашата цивилизация – Русия. Причината в Кремъл да са тези хора и цялото съветско общество да им има вяра е, че преди 33 години двама души оповестиха, ще водят света към мир и съгласие, само че единият от тях излъга. На вас оставям да решите кой е той.
По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Големите Следващият ден Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР