На 29 юни от 2020 г. се отбелязва Световният ден

...
На 29 юни от 2020 г. се отбелязва Световният ден
Коментари Харесай

Световен ден на малкия принц – за мъдростта и тъгата на аристократите на духа

На 29 юни от 2020 година се отбелязва Световният ден на Малкия принц.  " Малкият принц " ( " Le Petit Prince " ), прелестна книга за възрастни и деца, е повест от френския публицист Антоан дьо Сент-Екзюпери, оповестена за първи път през 1943 година в Съединени американски щати.

Почитатели на Екзюпери от целия свят от дълго време се пробват да наложат 29 юни за Световен ден на Малкия принц. Инициативата поражда през 2011 година в Ню Йорк, тъй като през 1942 година водачът написа на един мирис в един нюйоркски хотел популярния си метафизичен роман " Малкият принц ". Датата 29 юни е рождена на Екзюпери. 

Няма друга такава книга в международната литература като " Малкият принц “. Поетичният, метафизичен и тъжно-вълшебен роман споделя дълбоки и идеалистични мисли за живота, любовта, гибелта, вечността. Писана е по персонални прекарвания и е илюстрирана с  рисунки на създателя. " Малкият принц “ е преведен на 180 езика и продаден допълнително от 50 милиона копия по целия свят, има доста акомодации за опера, спектакъл и кино.

Във всяка глава на книгата дребният принц се среща с друг воин, който може да се преглежда като алегория на даден абсурд или парадокс от света на възрастните. Езикът е елементарен и елементарен, само че в това време със мощно изразена символика. Илюстрациите на книгата, сходни на детски рисунки, са положително допълнение към чистотата и простотата на езика. Книгата може да се преглежда като опит за намиране на детето във всеки възрастен: " Всички възрастни са били преди този момент деца, само че доста малко от тях си го спомнят. “ (Toutes les grandes personnes ont d`abord été des enfants. Mais peu d`entre elles s`en souviennent.)

През 2020 година се навършиха 120 години от рождението на френския публицист и летец. Екзюпери е създател и на " Нощен полет “,  " Земя на хората “, " Боен водач ", " Южната поща ", " Писмо до един пленник " и други Те са въодушевени от виталния му път на водач. 
Чуйте повече от звуковия файл.

По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР