На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е

...
На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е
Коментари Харесай

Сърцето бие 100 000 пъти на ден, най-много инфаркти има по п...

На 29 септември означаваме Световния ден на сърцето. Той е разгласен за подобен през 1999 година от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на самодейността е посредством разнообразни събития по света да се увеличи информираността на обществото по отношение на сърдечносъдовите болести, заплахата за здравето, която съставляват, и предварителната защита им.  

Към момента те не престават да бъдат една от водещите аргументи за заболяемост и всяка година лишават живота на над 18 милиона души. Затова е значимо хората да познават рисковите фактори за развиване на тези болести и контролирайки ги, да се защищават.

Онези от тях, върху които можем да влияем, са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа интензивност, нездравословните привички като тютюнопушене, корист с алкохол и преяждане, психоемоционалният стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет.

Въпреки че фактори като фамилната обремененост, пола и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите аргументи и се придържаме към правилата на здравословен метод на живот. Заедно с ранната диагностика и намаляването на инвалидизацията измежду към този момент засегнатите пациенти това са най-ефективните способи за профилактика на сърдечносъдовите болести.

Най-разпространените заболявания и положения, засягащи сърцето, са: ангина пекторис, или гръдна жаба; аритмия, или погрешен сърдечен ритъм; вродено сърдечно заболяване; исхемична болест на сърцето; коронарна артериална болест, породена от атеросклероза; сърдечен удар, или ненадейно блокиране на кръвообращението и снабдяването с О2 в сърцето; сърдечна недостатъчност; разширена кардиомиопатия; хипертрофична кардиомиопатия; митрална регургитация; белодробна стеноза; аортна стеноза; предсърдно мъждене; ревматично сърдечно заболяване; лъчева сърдечна болест; възпалителни болести - ендокардит, миокардит, перикардит и други
Интересни обстоятелства за „ мотора “ на човешката машина


- Човешкото сърце тежи при мъжете 280-340 г, а при дамите - 230-280 година Първата открита сърдечна интервенция е направена през 1893 година от доктор Даниел Уилямс в Чикаго. Пионерът е от афроамерикански генезис, има кръв от Африка, Ирландия и Шотландия. Първият пациент живее още 20 години. 

- Десният бял дроб на индивида е по-голям от левия. Това се дължи на разположението на сърцето.  

- За един живот сърцето изпомпва близо  1,5 милиона бъчви кръв - задоволително да се изпълнят 200 жп цистерни. 

- Болшинството от инфарктите се случват сред 8 и 9 часа сутринта. 

- Всеки ден в света умират 2700 души от сърдечни болести. Най-много сърдечни удари в годината има на Коледа. Следват Нова година и денят след Коледа. Понеделник е денят с най-вече инфаркти. 

- Сърцето на възрастен човек бие 72 пъти в минута; 100 000 пъти на ден; 3  600 000 пъти в година; и 2,5 милиарда пъти през целия живот. 

- Кръвоносните съдове в тялото имат обща дължина към 100 000 км. 

- Кран на чешма би трябвало да бъде отворен непрестанно най-малко за 45 години, с цел да бъде еквивалентно количеството на водата, изтичащо през него, на количеството кръв, което сърцето изпомпва за един човешки живот. 

- Количеството кръв, изпомпвано от сърцето, може да варира необятно - от 5 до 30 литра на минута. Всеки ден сърцето генерира задоволително сила да движи камион в продължение на към 30 км. А за целия живот генерираната сила е задоволителна за отиване до луната и назад. 

- Тъй като сърцето има дарба да основава личен електрически подтик, то може да продължи да бие даже и отвън тялото, до момента в който получава задоволително О2.

- Сърцето изпомпва кръв съвсем до всичките 75 трилиона кафези в тялото. Само роговицата не получава кръв. Пет % доставят сърцето, 15-20% отиват към мозъка и централната нервна система, и 22% отиват към бъбреците. 

- Сърцето прави повече физическа работа от който и да е мускул в тялото за целия живот. Мощността на сърцето варира от 1 до 5 вата. Докато квадрицепсът (най-големият мускул на бедрото) може да създаде 100 вата за няколко минути, мощ от един ват в продължение на 80 години се равнява на 2,5 гигаджаула.  

- Сърцето на дамата нормално бие по-бързо от това на мъжа. Средната сърдечна периодичност при мъжете е към 70 удара в минута, до момента в който при дамите е към 78/мин.  

- Сърцето стартира да бие от четвъртата седмица след зачеването и не стопира до гибелта. 

- Сърцето изпомпва оксигенираната кръв към аортата (най-голямата артерия) за към 1,6 км/ч. Когато доближи до капилярите, тя се движи с към 109 см/ч. 

- Продължителното бодърствуване може да докара до прескачания на сърцето, наречени екстрасистоли.

- Кокаинът поврежда електрическата интензивност на сърцето и предизвиква конвулсия на артериите, което може да докара до инфаркт или инсулт даже и при здрави хора. 



- Гален, прочут хирург на римските гладиатори, показва, че кръв, а не въздух (според Хипократ), изпълва артериите. Той обаче считал, че сърцето работи като нискотемпературна печка, която задържа кръвта топла, и че кръвта се процежда от едната страна на сърцето към другата през дребни отворчета в сърцето.  

- През 1929 година немският хирург Вернер Форсман (1904-1979) изследвал от вътрешната страна своето лично сърце, като въвел катетър във вената на ръката си и го придвижил на 50 см и вътре в сърцето. Така той сложил началото на сърдечната катетризация, в този момент постоянно употребена техника в кардиологията. 

- На 3 декември 1967 година доктор  Кристиян Барнад (1922-2001) от Южна Африка пръв трансплантира човешко сърце в тялото на Луис Вашански. Въпреки че приемникът живее единствено 18 дни, това се смята за първата сполучлива сърдечна трансплантация. 

- Френският доктор Рене Лаенек  (1781-1826) измисля стетоскопа, когато решил, че е несвоевременно да долепи ухото си до гръдния панер на своя пациентка.  

- Лекарят Еразистрат от Хиос (304-250 година пр.н.е.) бил първият, който разкрил, че сърцето работи като естествена помпа. 

- В предишното се смята, че сърцето непрестанно създава кръв. Едва Уилям Харви (1578-1657) открива кръвоносната система през 1616 година и потвърждава, че в тялото има несъмнено количество кръв и то циркулира в една посока. 

- Хванете топка за тенис и я стиснете крепко - ето толкоз мощно работи биещото сърце, с цел да изпомпва кръвта. 
ВМА преглежда гратис през днешния ден хора с проблеми
Във връзка със Световния ден на сърцето (29 септември) експерти от ВМА ще преглеждат гратис пациенти с проблеми с кръвното налягане. Консултациите ще се проведат на 29.09.2022 година, от 10.00 до 13.30 часа, в кабинет 218, на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За задачата е належащо да бъде направено авансово записване на тел.: 02/92 25 682. Не се изисква направление от персоналния доктор. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР