На 29 ноември, ученици от историческите паралелки на СУ Христо

...
На 29 ноември, ученици от историческите паралелки на СУ Христо
Коментари Харесай

Ученици от СУ Христо Ботев във Враца посетиха паметни български места в Букурещ /снимки/

На 29 ноември, възпитаници от историческите паралелки на СУ „ Христо Ботев “ - Враца посетиха паметни места в Букурещ, свързани с българското Възраждане. Пътуването се реализира вследствие на дарението, направено от проф. доктор Иван Гаврилов, шеф на клиника по гръдна хирургия – УСБАЛ по онкология, град София, който преди месец посети врачанското учебно заведение. Пред шефа Виктор Кръстев, той съобщи желанието си, младите историци да посетят столицата на Румъния, където и през днешния ден са съхранени огромен брой монументи на българското културно-историческо завещание.
Групата от 48 възпитаници, водена от преподавателите по история Красимир Богданов и Филипка Цанова и учителят по изобразително изкуство Явор Венчев беше посрещната от огромния патриот и ръководител на Демократичния съюз на българите в Румъния проф. Лука Велчов. Роденият в Банат професор приветства възторжено гостите с откъс от стихотворението „ България, това си ти “. Обиколката стартира с посещаване в историческото гробище „ Беллу “, където е бил заровен Георги Стойков Раковски. Учениците видяха и грандиозната гробница на братята Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средствата за създаване на Софийския университет, както и гробът на Димитър Хадживасилев, с помощта на който е построено комерсиалното учебно заведение в Свищов. Сериозен интерес провокира и обиколката в остарялата част на румънската столица. Макар и в недобро положение, към момента се извисява постройката на Солаковия хан, където е живял Любен Каравелов, и където са се провеждали съвещанията на БРЦК. Възпоменателни са и местата, където са живели Раковски, Ботев, братя Георгиеви, Хадживасилев и където се е намирало българското учебно заведение в Букурещ. Учениците съумяха да видят от близко и Народното събрание на Румъния – втората по величина административна постройка в света, след Пентагона, пред който сега е ситуиран националния коледен базар на Румъния. На разлъка, учениците бурно приветстваха проф. Велчов, потвърдил, че обичта към България и неуморната работа за българската идея, нямат граници и нямат лимити, а непознатото почитание, зависи от самите нас.
Среща с българското възобновление, младите “Ботевци “ имаха и в Русе, който впечатли с къщите-музеи на Захари Стоянов и баба Тонка Обретенова. Освен съхранените артефакти, тези домове пазят и невероятната атмосфера на една ера, формирала българския народен дух и концепцията за държавна самостоятелност. Голям интерес провокира Пантеона на възрожденците, приютил костите на плеяда български национални воин – Стефан Караджа, Панайот Хитов, Филип Тотю, Никола Войводов, семейство Обретенови, Митрополит Климент/Васил Друмев/, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други
С почитание към донорите и до момента до тази славна ера, разсъни интереса на младите родолюбци, да опознаят нови паметни места от българската история.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР