На 29 април, насред ваксинационната кампания и зелените коридори, Българският

...
На 29 април, насред ваксинационната кампания и зелените коридори, Българският
Коментари Харесай

Е-рецептите - TO BE CONTINUED..

На 29 април, посред имунизационната акция и зелените коридори, Българският фармацевтичен съюз (БФС) подсети на членовете си, че съгласно настоящите нормативни разпореждания хартиени предписания, издадени след 30 април, не може да се извършват, тъй като няма по какъв начин да бъдат платени от НЗОК. Причината е, че ще бъде нарушена Наредба 4.

Въпросната Наредба е за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба №4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствените артикули.

С това изменение на допълнението се предлага преходния интервал за издаване на предписания на книжен притежател да се удължи до 30 юни 2021 година като издадените предписания до този период се извършват по досегашния ред до приключване на периода на тяхната годност.

Според претекстовете, изложени от здравното министерство, с това удължение на прехода към е-рецепти се дава опция на лекарите да се приспособят към новия ред и в случай че още не са надградили медицинския си програмен продукт, тъй като са " високо ангажирани " с пандемията от COVID-19 - да го създадат.

Според същите претекстове най-голяма компликация изпитват стоматолозите и лекарите в дребните и мъчно налични обитаеми места.

Справката от разискването на плана демонстрира, че Българският лекарски съюз приема претекстовете по принцип, отбелязвайки, че " модулът, който дава опция на лицата да правят електронни наставления на елементарна бяла рецепта, е внедрен през последните няколко дни. "

От БФС одобряват, само че " кардинално не поддържат предложенията " с аргумента, че неговите членове са вложили обилни запаси за подготовката към прекосяване към е-рецепти и имат подготвеност да започват работата с електронния документ от 1 май. Затова оферират планът да планува категорично последствия, при следващо несъблюдение на новия период 1.07., с цел да се избегне наново удължение на периода.

В претекстовете си от Националната аптечна камара също поддържат удължаването по принцип, само че подчертават върху някои недогледани моменти - в случай че рецептата изисква лекарството да се подготви в съответната аптека, в случай че ветеринарен доктор изпише медикамент за хуманна приложимост, в случай че лекарството съдържа наркотични субстанции или в случай че изписалият лекарството е фелдшер, който няма УИН, а и няма е-регистър на фелдшерите в България.

Както е видно от съображенията на последните, моменти на недовиждане не липсват. Проектът е оповестен за публично разискване на 16 април, крайният период на разискването е 30 април.

Вероятно, залисани около политически и пандемични събития, от здравното министерство не са финализирали нещата с Наредбата за изменение на Наредбата за допълнение на главната Наредба и това сложи засегнатите от нея в нова обстановка.

Първи, както стана ясно, дадоха знак от Българския фармацевтичен съюз, които в известие до своите членове подсетиха, че съгласно в този момент настоящите нормативни разпореждания от 01.05.2021 година хартиени предписания, издадени след 30.04.2021 година, не може да се изписват и надлежно - не може да се извършват. Според БФС няма никаква причина, издадени хартиени предписания след 01.05.2021 година да бъдат реимбурсирани и заплатени от НЗОК, в случай че бъдат изпълнени в нарушаване на Наредба 4.

От Министерство на здравеопазването реагираха с известно забавяне и през вчерашния ден (5 май) зам.-министър Бойко Пенков беше заставен да изясни, че до 31 май ще важат и двата вида предписания - хартиена и електронна и че това е последното отсрочване. По думите му аптеките са " съвсем подготвени ", само че се оказва, че болничната система не е изцяло подготвена, факт, който можеше да бъде взет поради в точния момент, откакто се знае, че пациентите, които се изписват за долекуване в домашни условия, напущат болничното заведение с рецепта, която занапред ще би трябвало да бъде изпълнявана. И това е събитие освен в месеците на пандемия, а откогато съществува долекуване след изписване при приключване на нормално късите клинични пътеки.

Министър Пенков сподели още, че от издадените досега 100 000 е-рецепти " единствено " 3000 не са били изпълнени. И отново изясни, че не всички реализатори по Наредбата са приспособили софтуерите си, с цел да започва напълно електронното издаване на предписания.

Но да се върнем малко по-назад към старта на този от дълго време чакан документ.

За по-конкретни периоди за начало на е-рецептите заприказва пръв здравният министър Костадин Ангелов, който на брифинг на 10 декември разгласи, че електронните документи ще стартират да се издават до края на 2020 година Дни по-късно за това имаше решение от Министерския съвет.

На 16 декември държавното управление утвърди издаването на електронни посоки и предписания. Направленията и рецептите ще се издават без осъществяване на физически обзор на пациенти с ковид, само че след телефонна консултация, оповестиха от ведомството и оповестиха, че измененията влизат в действие от 18 декември.

На посочената дата, въпреки и не като част от единна осведомителна система, издаването на електронни предписания у нас стартира - от въвеждането им при персоналните лекари до осъществяването в аптеката.

С проява пред публицисти заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева сподели по какъв начин действа платформата. Основен детайл при нея е т.нар облак, в който се завеждат данните на пациента от лекаря. Когато пациентът отиде в аптеката или дава 12-цифрен код и ЕГН, или единствено ЕГН и дата на издаване, фармацевтите получават достъп до информацията за изписаните медикаменти. Това " или-или " прави усещане, само че защото след старта следва временен интервал, никой не задълбава.

Начева разгласи, че модулът е създаден от " Информационно обслужване " и в този момент остава единствено софтуерните компании да създадат връзка с него, с цел да проработят всички по веригата. Даден им е " ключ ", с който да създадат нужните настройки. Докато настройват, до края на април, ще се употребяват и хартиените предписания.

Малко в прорез с решеното по-рано от държавното управление Начева посочи, че за издаване на електронна рецепта пациентът би трябвало да посети персоналния си доктор и че тази софтуерна оригиналност не изключва прегледа. Изключение за посещаване се прави единствено за болните от COVID-19.

Какво се трансформира за пациента с издаването на електронния документ? На процедура нищо. Вместо да носи хартийката с предписаните от лекаря лекарства, ще диктува ЕГН и дата на издаване на рецептата или ЕГН и QR код.

Безспорно контролът върху рецептите ще се усъвършенства доста, тъй като електронното ръководство демонстрира какви действия и медикаменти са предписани на съответния болен. Изключва се опцията да се показва непозната рецепта или такава със остаряла дата. Улесняват се фармацевтите, които би трябвало да разчитат нечетливи почерци и може да се наблюдава дали избран експерт има уязвимост към някои търговски марки. Изключва се опцията за подмяна на един медикамент с различен със същата дейна съставна част. Общо-взето има ясно обрисуван път на предписваните медикаменти, който елементарно може да бъде тестван, в случай че някой тръгне да се занимава с това.

Разбира се, пациентът мъчно ще може да наблюдава по кое време какво му е изписвано, в случай че не пази опаковки на предходни медикаменти, които е приемал, тъй като няма достъп до е-рецептата си. Може да получи, в случай че има електронен автограф. Друг метод да влезе в досието си в Националната здравно-информационна система към този момент няма.

Да кажем няколко думи и за системата.

Нейното последно начало датира от 2017 година, когато стартира следващото ѝ основаване в границите на Договор за безплатна финансова помощ по план " Доизграждане на националната здравна осведомителна система (НЗИС) - стадий 1 и стадий 2 ".

Основните цели на НЗИС са амбициозни: възстановяване на качеството на здравната помощ; усъвършенствана диагностика и лекуване, понижаване на медицинските грешки; обезпечаване на рационално лекарствено лечение; улеснение на връзката сред пациенти и здравни професионалисти; нараснала успеваемост на здравната система; бърз достъп до нужните данни; елементарно четима и цялостна здравна документи.... и т. н. в този дух.

В първите два паралелни стадия от построяването на Национална здравна осведомителна система би трябвало да бъде основан " най-малък изпълним артикул ", който включва: електронен здравен запис (пациентско досие); електронни предписания (е-рецепти); електронни посоки (е-направления); обединен здравно-информационен портал, осигуряващ обществена информация, медицински статистики, достъп до обществена информация от регистрите в бранш " Здравеопазване ". Единният здравно-информационен портал би трябвало да дава следен достъп на жителите и потребителите на медицински услуги до техните лични електронни здравни записи (пациентски досиета), в това число и история на издадени е-рецепти и е-направления.

Такива са били желанията към 2017 година С какво разполагаме 4 години по-късно - даже " минималният изпълним артикул " не е сбъднат.

В раздел " Аз и моето семейство " има подменю " Моето пациентско досие ". В него, както стана ясно, можеш да влезеш, в случай че имаш електронен автограф. Друга алтернатива няма. Досието си съществува, до него персоналния доктор, аптекар или чиновник на имунизационния център (ако имаш сложена ваксина против COVID-19) имат достъп, само че ти не. На процедура всички, с изключение на теб - тъй като нямаш електронен автограф. Не можеш да видиш какви прегледи са ти осъществени, какви посоки са издавани, какви предписания са изписвани, какви имунизации са направени, нямаш достъп и до информацията за персоналния си доктор или до осъществените стоматологични процедури.

В идващото подменю " Информация за родители " - написа " Очаквайте скоро ". Същото е и с подменюто " Въпроси и отговори ".

В раздел " Медицински експерти " с всичките му подменюта също се " чака скоро " някаква информация.

Толкова за " минималния изпълним артикул ", от който е-рецептата е следващия детайл в графата " очаквайте скоро ". Колко скоро? Засега до края на юни. Макар че обнародването на следващите промени евентуално ще е на 7 май.

Все отново от Фармацевтичния съюз са внимателни и предизвестяват аптеките, че хартиени предписания изписани и изпълнени от началото на май до обнародването на измененията в Държавен вестник не следва да бъдат реимбурсирани от НЗОК, по тази причина е добре " да създадат нужното предписанията да станат електронни ".

TO BE CONTINUED...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР