На 28 септември беше закрито третото издание на международния филмов

...
На 28 септември беше закрито третото издание на международния филмов
Коментари Харесай

Филмът ``Навални`` спечели наградата на публиката София ДокуМентал - Култура

На 28 септември беше закрито третото издание на интернационалния кино фестивал София ДокуМентал с фокус върху човешките права.

Фестивалът се провежда от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер ” в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София. В рамките на третото издание бяха показани над 25 кино лентата, организираха се голям брой срещи с режисьори и продуценти, както и имаше професионална част за създатели на писмено кино. Тази година фестивалът записва рекорден брой фенове, участваха голям брой интернационалните посетители, организираха се две български министър председатели, имаше фокус Украйна и фокус Чехия, както и за първи път се организира Балкански документален пазар.

В рамките на фестивала се организираше и гласоподаване на публиката. След всяка прожекция феновете имаха опцията да оценят кино лентата в канара от 1 до 5 и по този метод се дефинира и премията на публиката. „ Събраха се рекорден брой гласове, което забави броенето, само че имаме единомислещ победител “, показа Мартичка Божилова, шеф на фестивала.

Наградата на публиката беше връчена на кино лентата Навални (2022, САЩ) , с режисьор Даниел Роър . Наградата бе призната от Джефри Уайншенкър, консултант по публичните въпроси на Посолството на Съединени американски щати в България. Прожекцията на кино лентата се реализира в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България. След края на прожекцията имаше и полемика с българския проверяващ публицист Христо Грозев , който е един от основните герои във кино лентата. Той е водещ следовател на Белингкат с фокус върху Русия и притежател на премията на Европейската преса за проверяваща публицистика за 2019 година

София ДокуМентал е първият интернационален фестивал в България за художествено писмено кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер ”, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е самобитна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и проявление пред необятен кръг от българска и интернационална аудитория на качествени документални филми. Чрез прожекции и диалози фестивалът ще се концентрира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката налична за по-голяма аудитория. Така форумът ще способства за повишение степента на обществена ангажираност и за разширението на гражданското общество в България, както и за опцията българската аудитория да има достъп до най-успешното писмено кино.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР