На 28 април през 1788 г. Мериленд (Maryland) става седмият

...
На 28 април през 1788 г. Мериленд (Maryland) става седмият
Коментари Харесай

Американския щат Мериленд е кръстен на една английска кралица

На 28 април през 1788 година Мериленд (Maryland) става седмият щат, който приема Конституцията на Съединени американски щати.

Днес в Мериленд живеят 6 042 718 чонека, които се разполагат върху територия от 32 135 кв. км, от които 25 276 кв. км са суша, а 6 859 кв. км - вода. Неговата столица се споделя Анаполис (Annapolis). Градът е ситуиран сред Балтимор (най-големият град в щата) и столицата Вашингтон.Анаполис е единствено на 12 м надморска височина. По величина Мериленд е съпоставим с Белгия.

Името на щата дава кралица Хенриета-Мария Бурбон-Френска, брачната половинка на британския крал Чарлз І. Мериленд безусловно се превежда като "Земята на Мери ".

Хенриета-Мария дьо Бурбон (1609-1669 г.) е френска принцеса и кралица на Англия, Ирландия и Шотландия - брачна половинка на крал Чарлз І. Тя е майка на кралете Чарлз ІІ и Джеймс ІІ и е баба на други трима британски монарси – Мария ІІ, Уилям (Вилем) Орански и Анна Стюарт.

Хенриета-Мария е родена в Лувъра (Париж). Тя е щерка на френския крал Анри ІV дьо Бурбон и на втората му брачна половинка Мария Медичи.

На 13 юни 1625 година Хенриета-Мария се омъжва за британския крал Чарлз І, който получава преди този момент отвод от испанската инфанта Мария-Анна. Възпитана като католичка, Хенриета-Мария става извънредно непопулярна в протестантска Англия.

Тя е известна с дейната си интервенция в държавните каузи на страната в интервала, през който брачният партньор ѝ ръководи без да привиква Парламента (1629-1640 г.). Кралицата съумява да предотврати назначението на пуритани (целта на придвижването е да "изчисти " англиканството от остатъците на католицизма) за британски посланици в Испания и търси способи за обезсилване на Парламента, насърчавайки абсолютистките упоритости на брачна половинка си. Пуританството става идеологическа основа на Английската гражданска война и води до разединение сред Парламента и краля и революция.

По време на спора сред Чарлз І и Дългия Парламент, Хенриета-Мария обезпечава забележителна финансова и военна поддръжка за брачна половинка си от католическите сили в чужбина. През 1642 година, когато е началото на спора, кралицата е в Европа, където търси парична поддръжка за роялистките сили в Англия. В началото на идната година кралицата се завръща на острова отпред на забележителна армия, основавайки личен щаб в Йорк. След залавянето на краля през 1644 година и отхвърли му да одобри изискванията на Парламента, Хенриета-Мария се завръща във Франция, където през 1649 година научава за изтезанието на брачна половинка си. Смъртта на Чарлз І оставя Хенриета-Мария съвсем разорена.

Бившата кралица остава в Париж до реставрацията на монархията в Англия през 1660 година. Във Франция тя вбесява британските роялисти, откакто взема решение да покръсти най-големия си наследник в католическата религия. През декември 1660 година Хенриета-Мария се завръща в Лондон, където живее като кралица майка в Съмърсет Хаус до 1665 година, след което се завръща дефинитивно във Франция. Постоянните ѝ финансови проблеми са решени, откакто ѝ е отпусната забележителна пенсия. Умира на 10 септември 1669 година в Шато Коломб и е заровена в кралската крипта на базиликата Сен Дени край Париж.

Релефът на Мериленд е доста разнороден и оправдава прякора на щата "Умалената Америка ". В източната част на щата се намират пясъчни дюни, около залива са ситуирани мочурищата, известни с богатата си фауна и голи кипариси, а на запад се издигат планини, покрити с борови гори. Най-високата точка (1020 м) се намира в Бекбоун Маунтин в югозападната част на щата.

Заливът Чесапийк (Chesapeake Bay), който разделя Мериленд на две, е естуарът (дълбоко фуниеобразно устие на река, което се влива в океан или море) на река Саскуехана, най-големият естуар в Съединени американски щати. Заливът Чесапийк се намира на брега на Атлантическия океан на територията на щатите Вирджиния и Мериленд. Реката е най-дългата в Северна Америка, която се влива в Атлантическия океан.

Дължината на този натурален залив е 322 км, а ширината - до 48 километра. Максималната дълбочина е 14 метра. Над залива, покрай Анаполис, е повдигнат дългият близо 7 км мост "Чесапийк Бей Бридж ", който свързва по-слабо популации и поземлен източен бряг с гъстонаселения и урбанизиран западен бряг.

Първият европеец, който изследва крайбрежията на залива Чесапийк (1607-1609 г.), е именитият капитан Джон Смит, прочут от легендата за Покахонтас.

Източната част на щата е по-слабо обитаема от южните и западни окръзи. В Мериленд има огромна общественост незаконни имигранти. По-голямата част от тях са от Латинска Америка и Азия. В Мериленд има огромна корейска общественост. От европейските имигранти доминират поляците и и италианците, които са съсредоточени главно в Балтимор.

25 март се отбелязва като Ден на Мериленд - щат в Съединени американски щати. Неговата столица се споделя Анаполис (Annapolis). Градът е ситуиран сред Балтимор и столицата Вашингтон.

И един любопитен подробност, обвързван с България. От април 2018 година Департаментът по обучение на американския щат Мериленд е присъединил българския език в програмата " Сертификат за двуезичност " (Seal of Biliteracy). Решението е резултат от дейностите на посолството ни за признание и включване на българския език в програмата на Федералния окръг Колумбия и щатите Мериленд и Вирджиния. Изпитът за придобиване на документ следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково образование (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет "Свети Климент Охридски ". Подготовката и полагането на типов тест по български език като непознат могат да се извършат отдалечено.

След сполучливо полагане на изпит по български в дипломите на зрелостниците ще написа, че с изключение на британски владеят и български на най-високо равнище. Полученият документ дава в допълнение преимущество при кандидатстване в университет. Много от висшите учебни заведения в Съединени американски щати признават потвърденото с документа двуезичие на претендента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР