На 28 април (четвъртък), от 18.15 часа, Община Габрово и

...
На 28 април (четвъртък), от 18.15 часа, Община Габрово и
Коментари Харесай

„Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800 – 1912г.“

На 28 април (четвъртък), от 18.15 часа, Община Габрово и Интерактивен музей на промишлеността – Габрово канят габровци на среща с доцент доктор Мартин Иванов и показване на неговата книга „ Срещу течението: Българската текстилна индустрия, 1800 – 1912 година “.

„ Срещу течението: българската текстилна индустрия, 1800–1912г. “ синтезира съществуващата разнопосочна информация по тематиката, с цел да даде насочна точка, от която да бъде прегледана българската текстилна индустрия в интервала 1800–1912 година, както и нейното въздействие върху развиването на българското общество в основните десетилетия преди и след Освобождението.

Книгата наблюдава огромните промени в стопанския и обществения живот на страната, които довеждат до очевидно културно и политическо съзряване на българската нация. Тя обгръща всички политически, културни и публични промени в страната през двете съществени разновидности на текстилната промишленост — абаджийството и гайтанджийството.

Главни настоящи лица тук са домашните производители, занаятчиите, фабрикантите, земеделците, а проучването детайлно наблюдава провокациите, пред които те са изправени в бурните десетилетия на цялостни трансформации в Османската империя и новосъздаденото българско княжество, изправено пред привидно невъзможната задача да конкурира прилежащите страни, а даже и европейските колоси.

С поразителна точност „ Срещу течението: българската текстилна индустрия, 1800–1912 година “ от Мартин Иванов преглежда в дълбочина текстилната индустрия в България и я слага в подтекста на революционните промени във всички сфери на българското общество и по-късно – страна. Промени на цялостна рационализация на страната, която търси своя път в един от най-сложните интервали в европейската история.

Из от Мартин Иванов.

Авторът доцент доктор Мартин Иванов е историк, правист и експерт по стопанска история. Завършва СУ „ Св. Климент Охридски “ като магистър по история (1994 г.) и Югозападния университет „ Неофит Рилски “ като магистър по право (2003 г.). Специализира в университетите на Кеймбридж и Единбург и Националния университет на Ирландия. Защитава докторантура в Института по исторически проучвания (БАН) с дисертация на тематика „ Стопански и финансови проблеми във външната политика на Народния блок 1931–1934 година “ (1999 г.). Година по-късно стартира работа като теоретичен помощник в същия институт, където работи в продължение на 12 години. Преподава стопанска история в Нов български университет и в Историческия факултет на Софийския университет, във Варненския механически университет, Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Сътрудничи на вестник „ Век 21 “, член е на редколегията на списание „ Демократически обзор “ и завежда неговия отдел „ История “, част е от публицистичния съвет и на списание „ История “ на издателство „ Аз Буки “. В биографията му се вписват още значими моменти – от 2011 до 2013 година е ръководител на Държавна организация „ Архиви “; от 6 август до 7 ноември 2014 година е министър на културата в служебното държавно управление на проф. Георги Близнашки; от 2016 до 2021 година е дипломат на България във Финландия. Автор е на над 150 научни изявления и 9 монографични проучвания върху икономическата и обществената политика на България от 70-те години на ХIХ век до наши дни. С Габрово го свързват освен научните му ползи към стопанското минало на селището, само че и работата му като хоноруван учител в Габровския механически университет в интервала 1999-2004 година.

Входът е свободен, а линк към FB събитието може да откриете.

Заповядайте!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР