На 27 ноември започна предоставянето на хранителни продукти от първа

...
На 27 ноември започна предоставянето на хранителни продукти от първа
Коментари Харесай

Раздават хранителни продукти на близо 543 хил. нуждаещи се

На 27 ноември стартира даването на хранителни артикули от първа нужда, включени в самостоятелните пакети, обезпечени по Оперативната стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне (ОПХ). Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията за обществено подкрепяне /АСП/.

Програмата е съфинансирана от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица /ОПХ ФЕПНЛ/.

Раздаването на пакетите ще продължи и през декември, януари и февруари 2020 година, съгласно график, направен от партньорската организация по програмата - Българския червен кръст (БЧК). Графикът се разгласява на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg, и на Агенция за обществено подкрепяне - www.asp.government.bg.

Раздаването на пакетите с храни започва поетапно от областите Ловеч, Хасково, Кърджали, Стара Загора и Монтана.

В пакета са включени общо близо 24,6 кг от 16 типа хранителни артикули от първа нужда.

Ще бъдат разпределени повече от 287 000 пакета, които ще доближат до близо 543 000 нуждаещи се. Пакетите с храни са предопределени за лица и фамилии, подпомагани от дирекциите " Социално подкрепяне " на разнообразни учредения - с целеви помощи за отопление; с помощи за развъждане на деца до навършване на една година; с еднократна помощ за възпитаници, записани в първи клас; с еднократни или месечни помощи, предопределени за предварителна защита и реинтеграция на деца в риск.

В главната целева група са включени потърпевши от бедствия и повреди и подкрепени с еднократна помощ; хора с трайни увреждания, с несъмнено право на непозната помощ, които имат персонални приходи до линията на беднотия и получават месечна финансова поддръжка по реда на Закона за хората с увреждания; подпомаганите с месечни помощи за развъждане на дете с трайно увреждане.

Раздаването на питателните артикули е проведено по този начин, че хората, за които са планувани пакетите, да могат да ги получат в най-близкия до тях пункт на партньорската организация БЧК. Пунктове за разпределяне на храни има и в най-малките и отдалечени обитаеми места в страната. Подробна информация, в това число и за включените в описите лица от главната целева група, може да бъде получена от виновните чиновници във всяка териториална конструкция на АСП, както и в офисите на партньорската организация БЧК.

Съдържанието на пакетите се дефинира въз основа на всеобщата приложимост на храните от семействата и след рекомендации от Министерството на здравеопазването. Закупуването на храните се прави със средствата от безвъзмездната финансова помощ посредством социална поръчка по Закона за публичните поръчки. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР