На 27 февруари почитаме Преп. Прокопий Декаполит, изповедник. Преподобни Прокопий

...
На 27 февруари почитаме Преп. Прокопий Декаполит, изповедник. Преподобни Прокопий
Коментари Харесай

Днес почитаме Преп. Прокопий Декаполит

На 27 февруари почитаме Преп. Прокопий Декаполит, изповедник.
Преподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), към Галилейско море (Палестина), заради което бил наименуван Декаполит. От младост той се отдал на постнически и други подвижнически писания, посредством които сърцето се очиства и духът се издига към Бога.
Когато настанало гонение срещу иконите от страна на император Лъв Исаврянин (717-741 г.) Прокопий се вдигнал в отбрана на иконите, като доказвал, че иконопочитанието не е идолопоклонство, тъй като християните знаят, че кланяйки се пред иконите, те не се кланят на мъртва материя, а на живите светци, които са изобразени на иконите. Поради това Прокопий свиреп бил непреодолим, обичай и с желязо стърган.
Когато след гибелта на Лъв Исаврянин иконите били сложени още веднъж в църквите, Прокопий се върнал в своя манастир, където прекарал останалите си дни в мир. В дълбока напреднала възраст той се преселил в небесното царство, където съзерцава ангелите и светците, чиито ликове почитал на земята.
Заедно със свети Прокопий се подвизавал с нравствен героизъм и страдал ученикът му Василий, чиято памет се чества на 28 февруари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР