На 25 януари 2018 г. на 83-годишна възраст почина известната

...
На 25 януари 2018 г. на 83-годишна възраст почина известната
Коментари Харесай

Голяма загуба за родния фолклор! Отиде си обичана народна певица

На 25 януари 2018 година на 83-годишна възраст умря известната тракийска национална певица Кичка Савова. Повече от 65 години тя бе професионален радио и ефирен реализатор, съосновател на отбор " Загоре ". Изпълнена с воля за живот и доста проекти за бъдещето, тя напусна този свят с неугаснало предпочитание да направи още доста неща за националния фолклор. Обичана и уважавана от младите национални артисти, нейни възпитаници, тя беше твърдо уверена, че те ще продължат нейното дело.

Репертоарът на известната национална певица включва към 600 песни. Най-популярните от тях са: " Бре, любете се, лъжете ", " Йовке ле, узунджовке ле ", “Калинчице, девойчице”, " Любе, любе, първо любе ", " Надникна Радка ", " На ливада юнаци седяха ", " Раде, Раде, бяло Раде ", Чула съм, любе, схванала " и доста други. Първите й записи в БНР – София датират от 60-те години на предишния век – с композиторите Анастас Наумов, Стефан Кънев и Оркестъра за национална музика. Автор е и на автобиографичната книга " Живот предан на песента ", която съдържа 163 нотирани песни от нейния богат репертоар.



Като солистка на Ансамбъл „ Загоре” и като част от разнообразни концертни групи, Кичка Савова е пътувала в Италия, Русия, Гърция и още доста страни на Европа и Азия. През 2001 година, по покана на Истанбулското национално радио и телевизия, Савова изнася огромен независим концерт, отдаден на българската тракийска ария. Дълъг интервал от време изпълнителката се изявява и като живописен началник на сформира към Центъра за художествена самоинициатива в Стара Загора.


От 2011 година в родното село на певицата Сладун, Свиленградско, годишно се организира Национален фолклорен фестивал " С песните на Кичка Савова ". А тази година музикалния конгрес ще се състои на 22 април.



Кичка Савова е притежател на високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цялостна изпълнителска активност, " Златна лира ", както и на най-високата премия на Централния комитет на Тракийските сдружения в България - златен орден " Капитан Петко челник ". За особения ѝ принос към съхранението, развиването и популяризирането на тракийския фолклор в страната и чужбина е удостоена с почетния знак на град Стара Загора и почетния знак на град Свиленград.


Поклон пред светлата ѝ памет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР