На 25 септември църквата почита Св. преподобна Ефросиния Александрийска и

...
На 25 септември църквата почита Св. преподобна Ефросиния Александрийска и
Коментари Харесай

Църквата почита Света преподобна Ефросиния Александрийска

На 25 септември църквата уважава Св. преподобна Ефросиния Александрийска и Св. Сергий Радонежски

Преп. Ефросиния живяла през V век в Александрия. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката постоянно давал помощи, Ефросиния склонила един дъртак йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж и споделила на игумена, че е евнух който е бил на работа при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молебствия и цялостна отдаденост на Бога.

Три дни преди гибелта тайната на девицата Ефросиния станала притежание на цялото монашеско приятелство.

Преподобна Ефросиния умряла в прегръдките на своя татко през 445 година Оттогава на 25 септември монасите почнали да празнуват светлата памет на преподобна Ефросиния и нейния благоверен татко.

Преп. Сергий израснал като непретенциозен и безмълвен младеж. С всички бил мирен и вежлив, в никакъв случай и на никого не се гневял и във всичко се покорявал на родителите си. Обикновено ядял единствено самун и вода, само че в сряда и петък въобще не приемал храна.

Сергий доближава до дълбока напреднала възраст и половин година преди гибелта си я прозира. Той привиква братята при себе си и благославя за свещеник опитния в духовния живот възпитаник – преподобни Никон Радонежки. Сергий почива на 25 септември 1392 година

Имен ден честват Ефросиния и Сергей
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР