На 25 септември над 4 милиона фармацевти по света отбелязват

...
На 25 септември над 4 милиона фармацевти по света отбелязват
Коментари Харесай

Над 4 милиона фармацевти по света отбелязват Десетия световен ден на фармацевтите

На 25 септември над 4 милиона фармацевти по света означават Десетия международен ден на фармацевтите . Заради жизненоважната роля на всички фармацевти, които посрещнаха пандемията от COVID-19 на първа линия, Международната федерация по фармация (МФФ/FIP) разгласи и Световна седмица на фармацията и аптеките от 21 до 25 септември. През целия месец се организират и виртуални образования на FIP за фармацевтите по целия свят - за COVID-19, за антибиотичната устойчивост, за астма и ХОББ, за въздействието от замърсяването на въздуха върху здравето и други Целта е да се демонстрират положителните практики от другите страни по света и по какъв начин фармацевтите могат да оказват помощ на обществото. От Федерацията одобряват и 8 нови цели за развиване на фармацевтичната специалност по отношение на лекарствената експертиза, грижите, ориентирани към хората, инфекциозни болести, приложимост на антибиотици, налични медикаменти и фармацевтични услуги, сигурност на пациента, цифрово опазване на здравето, резистентност във фармацията.
 Магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, ръководител на УС на Регионална фармацевтична гилдия София-столична
За поредна година Регионална фармацевтична гилдия София-столична на Българския фармацевтичен съюз се включва в мероприятията на FIP и отбелязва Световния ден на фармацевтите на 25 септември. По самодейност на колегията от 21 до 25 септември магистър-фармацевтите в столични аптеки работят под мотото „ Как фармацевтите променяме опазването на здравето “. Лекарствата се слагат в особено брандирани хартиени пликове, посредством които пациентите да се срещнат с работата на магистър-фармацевтите и с акцията. Освен празник за фармацевтите, на този ден експертите по медикаментите в целия свят припомнят за значимостта на фармацевтичната специалност.

„ Професията на фармацевта се трансформира, с цел да бъдем от по-голяма изгода за пациентите и обществото, а опазването на здравето да бъде по-достъпно за всички и на всички места “ , изясни маг.-фарм. Венелин Сапунаров, ръководител на Столичната фармацевтична гилдия. Той описа, че съвсем цялостен месец се организират образования за фармацевтите по света, в които вземат участие и български магистър-фармацевти. На тези образования се показват проучвания, открития и отчети, посредством които да се усъвършенства животът на хората. „ Фармацевти от разнообразни страни дават услуги за ХИВ/СПИН, астма и ХОББ, премерване на кръвното налягане и кръвната захар, стратегии за отвод от тютюнопушене и други. По света фармацевти усъвършенстват и имунизационния обсег, като вършат имунизации. Фармацевтите работят неуморно и с цел да спрат разпространяването на COVID-19 и да подсигуряват достъпа на хората до нужните им медикаменти “, уточни той. „ Всички тези фармацевтични грижи са, с цел да се усъвършенства здравето на обществото, с цел да живеят хората по-дълго и по-добре, както и с цел да се икономисват средства на здравните системи “, заключи маг.-фарм. Сапунаров.
 Магистър-фармацевтите по света трансформират опазването на здравето посредством разнообразни здравни услуги като здравословни препоръки, премерване на кръвната захар и кръвното налягане, имунизиране за попречване на заболявания и гарантиране на вярното приемане на медикаментите
Темата на тазгодишния Световен ден на фармацевтите - „ Трансформация на световното опазване на здравето “ цели да осведоми по какъв начин фармацевтите трансформират опазването на здравето посредством разнообразни здравни услуги в обществото . А точно - съвещания за здравословен метод на живот, имунизиране за попречване на заболявания и обезпечаване на вярното приемане на медикаментите, с цел да се ръководят по-добре болесттите и да се усъвършенства качеството на живот. Темата е и за това по какъв начин фармацевтичните учени удължават живота на хората, разработвайки безвредни и ефикасни медикаменти и ваксини, както и по какъв начин преподавателите по фармация подсигуряват, че има задоволително квалифицирани и способени фармацевти.
 Опашка от хора по време на пандемията през март 2020 година пред столична аптека. Когато всичко затвори, магистър-фармацевтите останаха да работят в аптеките, с цел да подсигуряват достъпа на пациентите до нужните им медикаменти.
Столичната фармацевтична гилдия предлага на пациентите да търсят и да питат магистър-фармацевта в аптеката за своята терапия, за дозата и верния банкет на медикаментите. „ Фармацевтите сме експертите, които знаем всичко за медикаментите, с цел да бъде безвредна и ефикасна лечението Ви “, показват от колегията. Те поучават пациентите да търсят в аптеката единствено магистър-фармацевт по отношение на медикаментите по лекарско наставление, защото само магистър-фармацевти могат да отпускат медикаменти по рецепта от доктор . От колегията считат, че опитите да се подменят магистър-фармацевтите с неспециалисти, са рискови за пациентите. В Европейски Съюз специалността на фармацевта е контролирана и има условие образованието им да бъде най-малко петгодишно. Освен това фармацевтите непрестанно влагат в продължаващо образование. „ По света към този момент има доста изследвания, които потвърждават изгодите от фармацевтичните грижи - здравните резултати на пациентите се усъвършенстват, погрешно предписаните медикаменти и възможните затруднения понижават, добавената стойност, която фармацевтите дават за здравните системи, нараства, усъвършенства се качеството на фармацевтичните услуги “, изясняват от Столичната фармацевтична гилдия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР