На 25 ноември Българската православна църква почита паметта на Св.

...
На 25 ноември Българската православна църква почита паметта на Св.
Коментари Харесай

На този ден: Международен ден за борба с насилието над жени

На 25 ноември Българската православна черква уважава паметта на Св. Климент Охридски
Прочетете още


Той е един от учениците на Светите братя Кирил и Методий – основатели на славянската книжовност и настойници на Европа. След гибелта на Методий през 885 година, Климент е пропъден от Моравия с други възпитаници и идва в България. Цар Борис І ги приема и им разпорежда образованието на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, считана за първия славянски университет. В нея за седем години образова близо 3500 възпитаници. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за свещеник. Свети Климент Охридски е създател на забележителни за времето си съчинения: жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си активност.

Софийският университет, чийто патрон е Св. Климент Охридски, също чества на този ден. Той е най-старото висше образователно заведение в България. Началото му е сложено на 1 октомври 1888 година Денят на Св. Климент Охридски обичайно е един от огромните празници на университета. 

Международен ден за елиминиране на насилието против дамите

За първи път този ден е маркиран през 1999 година с резолюция на Организация на обединените нации. Според статистическите данни всяка втора жена в света е жертва на принуждение от страна на колегата си, а всяка пета е подложена или застрашена от полово принуждение. Жените по света са обект на принуждение, като размерът и същинският темперамент на този проблем постоянно остават скрити.
Неотдавна американски учени откриха, че дамите, които са изложени на физически или душевен тормоз от страна на своя брачен партньор или сътрудник, по-често страдат от здравословни проблеми.

Резултатите от проучването на експертите от щатския университет в Охайо са оповестени в научното издание Archives of Internal Medicine.

Досега, огромна част от здравословните проблеми, регистрирани при жените- жертва на принуждение не са се асоциирали директно с насилието. Такива са болките в гръдния панер, в региона на корема, главоболие, гастроезафагиален рефлукс, инфекции на пикочните пътища и менструални нарушавания.

Резултатите са основани на изследване, извършено измежду 3568 дами. Доброволките били подложени на медицински обзор и отговаряли на въпроси, свързани с нанесеното им физическо и психическо принуждение. Експертите открили, че домашното принуждение нанася трайни вреди върху здравословното, психическото и прочувственото положение на дамите.

Според създателите на проучването, огромна част от прочувствено лабилните дами и тези в меланхолия са жертви на тормоз от страна на колегата си.



Освен върху дамите, домашното принуждение се отразява и върху децата, даже и когато те не са директно наранени. Скандалите сред родителите, изблиците на експанзия и принуждение рефлектират върху прочувственото и психическото развиване на децата, оставяйки трайни отрицателни отпечатъци. Учените са открили, че огромен % от децата, станали жертви или очевидци на домашно принуждение, отключват така наречен „ разстройство с прояви на нападателно държание “ в зрелост. Те неумишлено копират модела на държание на своите родители и на собствен ред стават агресори.

Разстройство с прояви на нападателно държание се характеризира със загуба на самоконтрол и податливост да демонстрират излишно принуждение към хората към тях, нанасяйки освен материални само че и тежки телесни и душевен вреди. Често, след изблик на експанзия, страдащите от това разстройство изпитват мощно възприятие на виновност, страдание и стеснение за постъпката си.

Специалистите дефинират изблиците на експанзия като импулсивни, неоснователни и нормално са с дълготрайност сред 10 и 20 минути. В тези интервали агресорите са неконтролируеми, постоянно не осъзнават действително постъпките си и могат да причинят тежки физически пострадвания и даже гибел на близките. Изблиците на експанзия са епизодични и се появяват през седмици или даже месеци, само че могат да се повтарят и всекидневно.

Освен с буйно и нападателно държание, пристъпите са съпроводени със сърцетуптене, изтръпване и загуба на чувствителността на крайниците, тремор, болки в гръдния панер, нараснало кръвно налягане и напрежение в главата.

Психолозите са безапелационни, че съществена роля за развиване и демонстрация на сходно нападателно държание е насилието в детска възраст.

Според учените, съществува и генетична предразположеност, която обаче не е изцяло изяснена.

Критериите за диагностика на разстройство с прояви на експанзия включват:

Множество инцидентни, при които лицата не съумяват да управляват импулсите си и унищожават имуществото, както и атакуват други лица. Степенната на настъпателност не е пропорционална на случая, провокирал агресивното държание.
Агресивността не е резултат от друго психологично разстройство или въздействие на наркотични субстанции. Хората с разстройство с нападателни прояви постоянно имат дисбаланс на серотонина и тестостерона в мозъка.

Това разстройство настава най-често при младежи. Лечението включва психотерапия, благодарение на която болния се учи да управлява държанието и страстите си. В по-тежките случаи се постанова и използването на лекарства, които се изписват и одобряват под лекарско наблюдаване.

Джон Ленън връща получения по-рано от него „ Орден на Британската империя “ заради несъгласието си с поддръжката на Англия за американската интервенция във Виетнам



Джон Ленън е роден в британския град Ливърпул на 9 октомври 1940 година През лятото на 1956 година се среща с Пол Макартни и дружно стартират да пишат песни.

През 1957 година двамата основават групата “The Quarry Men ”. През 1960 година тя е преименувана на “The Beatles ”. През 1962 година излиза първия сингъл на “The Beatles ” – “Love Me Do ”, който поставя началото на триумфалното шествие на “The Beatles ” по света.
Техните албуми и песни завоюват сърцата на милиони слушатели – задоволително е единствено да бъдат посочени най-известните – “Let It Be ”, “Yesterday ”, “And I Love Her ”, “Yellow Submarine ”.

След разпадането на “The Beatles ”, Ленън стартира солова кариера, която протича със съдействието на Йоко Оно, втората и последна жена на музиканта.

През октомври 1971 година той записва албума “Imagine ”, едноименната ария, от който става химн на пацифистите. На 15 ноември 1980 година излиза последният в живота му албум “Double Fantasy ".

На 8 декември след вечеря отвън дома си, Джон Ленън е смъртоносно ранен от своя обожател Марк Чепмън, на който няколко часа преди този момент Ленън дал подпис върху плочата " Double Fantasy ". На 14 декември 1980 година десетки милиони хора в разнообразни точки на света почитат паметта на Джон Ленън с десетминутно безмълвие. Урната с праха на Джон Ленън е съхранена в Ню Йорк.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР