На 25 май изтича срокът, в който концесионерите и наемателите

...
На 25 май изтича срокът, в който концесионерите и наемателите
Коментари Харесай

По колко ще вървят чадърите и шезлонгите това лято

На 25 май изтича срокът, в който концесионерите и наемателите би трябвало да уведомят министъра на туризма за цените на плажните такъми за идния летен сезон. Те би трябвало да са не по-високи от 50% от цените за сезона предходната година или от оптималните по съответния контракт.

Предвидена е и глоба в размер на 50 хиляди лева за тези компании, които не извършват отговорностите си. При наново нарушаване санкцията ще е двойна - в размер на 100 хиляди лева

Концесионерите на варненските плажове потвърдиха, че ще бъдат подготвени за началото на сезона 1 юни. Предложенията на наемателите на плажовете са главно за 50% по-ниски цени на плажните такъми спрямо миналогодишните. Според тях обаче е трябвало да има по-гъвкава политика във връзка с ограниченията за поощряване на вътрешния туризъм, съобщи Българска национална телевизия.

Като образец концесионерите показаха, че в случай че понижат цените на плажните такъми на 100%, би било обикновено да не заплащат наем за целия сезон. Ако облекченията са за 50%, то и наемът да е на половина. А при настоящето състояние концесионерите се усещат притиснати и ощетени.

Сезонът ще стартира, а на тях ще има трябват средства, с цел да покриват отговорности към Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, в случай че не го създадат в период, ще им бъде начислена 10% рента. Факт е, че концесионерите на варненските плажове са подготвени с предложенията си за понижаване на цената на плажните такъми, само че отхвърлят да застанат пред камера, до момента в който не бъдат признати всички ограничения за сезона.

В същото време предлагането на Министерството на туризма за по-малко и редуцирани избавителни постове по морето, породи безпокойствие за здравето и живота на хората, от страна на Организацията на Българския червен кръст във Варна. Според експертите системата на водната избавяне е наложително на един пост да дежурят по двама спасители.

Техниките за водно избавяне са доста характерни и това е повода още по време на образованието, спасителите да са в екип по двама. Оставянето на един избавител на пост не задоволително, с цел да се подсигурява сигурността на почиващите край морето.

"Една от избавителните техники при мъртво неспокойствие огромни талази е избавителна техника с въже. Спасителят влиза, с цел да окаже помощ на давещия се, като е вързан с въже, а този, който остава на брега, би трябвало да го изтегли. Има си и организация от старшите спасители, идват от прилежащите постове по един избавител. Ако спасителите на постовете са единствено по един, кой би изтеглил спасителя с евентуалният давещ се. Ако дойдат спасители от прилежащите постове, то тяхната зона остава неохраняема и ето по-голям риск и неспособност да се окаже поддръжка на хора в потребност ", съобщи пред Българска национална телевизия Милена Сиракова - шеф на БЧК-Варна.

И защото спасителят носи наказателна отговорност при случай, смяната на тази близо 50- годишна система за водно избавяне би трябвало да се направи след изчерпателен разбор и оценка на риска, е мнението на специалистите. Становище на Българският червен кръст към този момент е входирано в Министерството на туризма.

Очаква се решение. А от седмица провеждането на курсове за нови спасители към БЧК-Варна още веднъж е обновено. Над 200 души са със заверени талони за работа за област Варна. Добрата вест е, че ще има задоволително спасители, които да обезпечат плажовете.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР