На 25 април, 2018 година, "Репортери без граници" публикуваха традиционната

...
На 25 април, 2018 година, "Репортери без граници" публикуваха традиционната
Коментари Харесай

Урок по затъпяване: Интервю с Бойко Борисов

На 25 април, 2018 година, "Репортери без граници " разгласиха обичайна си годишна ранглиста за свободата на словото. В нея България още веднъж пропадна по отношение на досегашното си класиране – отиде на 111-то място.

По този мотив водещият на утринния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, който през днешния ден (4 май) беше един от двамата водещи на медията, задаващи въпроси на Бойко Борисов, разгласи малко преди 7:00 сутринта, че го е позор. Интересно дали през днешния ден към момента е по този начин? Нека създадем един бърз обзор на изявлението.

Основните дискутирани тематики бяха корупцията, визитата на Волен Сидеров в Крим, неприемането на Истанбулската спогодба, словестните престрелки с президента, казусът с двойния стандарт при храните, развиването на Западните Балкани. Какво се получи при полемиката:

1. Корупция. "Нека си извадят поучения, че би трябвало по-бърза работа в броенето на пари " – най-интересната имитация на Борисов по отношение на работата на новата антикорупционна комисия. И той не е отговорен, че това е най-интересното. Няма по какъв начин да не е, при качеството на въпросите. Къде беше да вземем за пример въпросът по отношение на предлагането на Европейската комисия да бъде въведен инструмент за ограничение и прекъсване на еврофондовете за страни, в които няма господство на правото? Тази тематика е безусловно табу особено в Нова телевизия, само че освен! Къде беше въпросът особено във връзка с Иванчева: "Ами в случай че беше завалял дъжд на петата минута след задържането, отново ли щяха да броят пари на улицата? ". Къде беше въпросът какво тъкмо, писмен знак по писмен знак, написа в Наказателния кодекс за процедурата по арест на обвинен за рушвет в изключително огромни размери и знае ли я Борисов? Ако не, знае ли на кого да се обади, с цел да го просветли?

2. Визитата на Сидеров в Крим. "С Волен Сидеров съм се схванал по тази тематика – има безспорна гаранция за НАТО и Европейски Съюз ", сподели Борисов. Въпросите, които не чухме: "Знаете ли, че сега работят наказания на Европейски Съюз против Крим особено поради туризма и по какъв начин ще коментирате, че при визитата си в Крим Сидеров особено заприказва за насърчаване на отношение в региона на туризма с Крим? Какъв сигнал е това към Европейски Съюз? ". Можеше даже правилник да цитират господин Николаев и госпожа Аделина Радева – правилник 1290/2014 - по този начин щяха да си изпълнят журналистическата задача да образоват, нищо че работят в частна, комерсиална телевизия.

3. Истанбулската спогодба. "Никога не съм бил дебелоглав ", беше обяснението на Борисов за какво отдръпна утвърждението на конвенцията, откакто изясни, че насилието над дами е камшик. Въпроси – а за какво ГЕРБ не изготви промени в законодателството за по-строги санкции в това отношение, без да ратифицира Истанбулската спогодба, щом е толкоз проблематична? Защо гласоподава "за " предложение на Българска социалистическа партия по тематиката – за смяна на Наказателния кодекс, още на 4 април и до момента това предложение не минава второ четене? И най-важното – господин Борисов, като не сте дебелоглав, в случай че народът на референдум каже "да " на предложение да скочите от покрива на къщата си в Банкя, ще скочите ли?

4. Словесните престрелки с президента. Тук Борисов изприказва доста, най-важното от което беше, че не можело да се мълчи, когато президентът ги атакува. Въпрос – за какво тогава господин Борисов обществено казахте, че ГЕРБ загуби президентските избори преднамерено? Втори въпрос – за какво не дадете на антикорупционната комисия закупуването на хеликоптери "Кугър " и "Пантер ", откакто, по Ваши думи, от 12 "Кугър " единствено 4 летят, поради пропуски в условията при оповестяване на поръчката?

5. Проблемът с двойния стандарт при храните. "Аз съм отраснал с маргарин, маслото по време на социализма беше скъпо, редили сме се родителите по два-три дни на опашка да купим хумана, когато управляваше Българска социалистическа партия ", сподели Борисов. Тук беше и единственият въпрос на място в изявлението – за какво като са нездравословни палмовото масло и растителните мазнини, не бъдат неразрешени изобщо? Само че въпросът трябваше да бъде още един, потретен, подсетен, до момента в който пристигна от малко малко съответен отговор.

6. Западните Балкани. Въпросът, който не чухме: "Г-н Борисов, към този момент имаше няколко районни срещи под егидата на България като ръководител на Европейски Съюз, в които не участваше Македония. Защо - нали стоплянето на връзките със Скопие го обявихте за най-големия си външнополитически триумф? "

В изявлението Бойко Борисов сподели нещо доста значимо – публицистите би трябвало да решат проблемите със свободата на словото. Да, би трябвало. И би трябвало най-големите в сектора да дадат образец. Защото по-малките хем не се чуват, хем по-лесно се отстраняват. Но когато има симбиоза сред политически напън и медии, тогава няма и съответни въпроси, с които да бъде разкрита цялата грозна картина по всяка една тематика. Има единствено върхове по независимост на словото. И позор!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР