На 25, 26 и 27 юни се организира поредната радиолюбителска

...
На 25, 26 и 27 юни се организира поредната радиолюбителска
Коментари Харесай

Радиолюбителят с кодово име LZ1MNW: Можем да помогнем на държавата при аварии и бедствия

На 25, 26 и 27 юни се провежда следващата радиолюбителска среща в Родопите. В нея ще вземат присъединяване над 250 души – хора от цяла България, които си приказват с кодови имена. Сбирката ще е на хижа „ Бурето “ над село Търън, в община Смолян. Освен демонстрации за млади радиолюбители, домакинът Михаил Василев (с кодово име LZ1MNW: Лима, Зулу, Едно, Майк, Новембър, Уиски) е подготвил за гостите доста изненади и прочувствени прекарвания.  

Михаиле, от по кое време се е появила тази самодейност на сбирки радиолюбителите?

Отпреди 21 години. Като служител на реда в обсерваторията имах много другари радиолюбители, аз също към този момент бях. Един ден пътувам за морето, спирам при мой доста добър другар Марко Марков (LZ1MP) в село Асеновец, Новозагорско. Той сега е на 84 години. Вика ми: " Дай да създадем една среща в Родопите! ", жена му е от едно пловдивско село, влюбен е в Родопа планина. Тогава проведох колекция на обсерваторията, направихме им чеверме. Бяхме някъде към 20 радиолюбители от Смолян и Нова Загора. В това време имаше друга среща на бент. Жребчево, върху Гурково. Те се бяха обединили три години преди нас. Двете срещи се постановиха в нашите среди. Има и една доста солидна организация на радиолюбителите от Европа в Казанлък организаторе Владимир Даскалов  LZ1KZ. Там идват и търговци, които продават радиостанции. Заради Ковида стопираха и не знам дали ще се възобнови. Първата среща доста им хареса. Две-три години се събирахме на обсерваторията. След това се преместихме на параклиса " Св. Неделя " върху Момчиловци.



Как избирате местата?

За мен е значимо да има вода, навеси, да има място за палатки и тоалетна. Събирали сме се до къща за посетители в Горна Арда. Собствениците са доста общителни - предоставиха ни всички условия за навеси и палатки. Една-две години съм пропущал, тъй като нямах опция да основа организация. Но не можахме доста да издържим и възобновихме събиранията. Даже предходната година, когато се поуспокоиха нещата с ковид, към края на лятото, отново се събрахме на " Света Неделя ".

По какъв брой хора идват?

Имало е случаи да дойдат по 200-250 индивида. Идвали са румънци, руснаци, гърци с огромното присъединяване на Българската федерация на радиолюбителите и на неговия ръководител Виктор Ценков демонстрираме ние какво можем при бедствия и повреди, тъй като малко сме подценени в България, а сме доста добре проведени. Бившият началник на " Гражданска отбрана " в Смолян Владимир Дамянов един път ме пита за какъв брой време можем да се организираме - да съберем техника, да си вземем храна, облекла и одеяла и да отидем примерно на връх Перелик или на Рожен. Казах, че ми е нужно не повече от час и половина. Той отвърна, че на тях им би трябвало повече време. Българска федерация на радиолюбителите беше влязла  по отношение на Кристалина Георгиева, когато отговаряше за бедствията и повредите в Европейски Съюз. На една от срещите тя прати своя заместител Господин Господинов и ние демонстрирахме контакти сред радиостанция на обсерватория-Рожен на къси талази с всичките 28 области за какъв брой време ще създадем радиовръзка. Костваше ни към час и 10 минути. С това показахме какъв брой добра организация и техника имаме, която си е персонално наша. В Гърция примерно част от техниката се купува от страната и се дава за прилагане. При нас няма такава процедура.



Вие в последна сметка каква работа бихте могли да свършите на страната?

Когато беше огромното земетресение в Турция преди към 20 години нашите радиолюбители от Кърджали отидоха на мястото на случая. Понеже там има огромна централизация на българи, правеха връзка с родственици посредством нашите радиолюбители. През къси талази те се свързаха с Турция и питаха съответно за техен непосредствен човек дали е жив, дали има потребност от нещо, в случай че би трябвало да се прибере в България, да му се провежда превоз. Съответно турците бяха организирали фургони, стаи за готвене и спане на сътрудниците и стояха три седмици там. Свършиха доста хубава работа, турците бяха доста признателни.

Тоест, в случаите когато има срив в информационната система, вие постоянно може да създадете връзка?

Дори да спрат джиесемите, да спрат кулите, ние нямаме никакъв проблем.  Имаме елементи, генератори и може да си поддържаме радиовръзка. Не сме подвластни от безусловно никой.



Правили сте колекция и на Роженския събор, нали?

Да, на поляните на няколко събора. Определяхме едно място малко по-встрани, с цел да може да си опънем антените - кой с кемпер, кой с палатка, и всеки може да се наслаждения на това, което му доставя наслаждение.

Едно ваше събиране какво съставлява?

Цялата ми концепция при организирането на радиолюбителската среща е да им покажа хубостта на Родопите. Посещавали сме музея, показвали сме им скарабея, с който най-вече се гордеем, пушката на Капитан Петко челник, сабята на Полковник Серафимов и други Посетихме изложбата на Съби Мезински - най-голямата в България от остарели радиоапарати. Тази година ще ги заведем в пещера " Надарци ", която е необлагородена, желая да ги изненадам. Ще им покажем конака в Могилица, естествените дадености на района, да си купят същински смилянски боб. Който не е посещавал обсерваторията, ще може да се срещне с шефа доктор Никола Петров.

А демонстрации?



Поне 3-4-ма индивида са декларирали желание да  докарат тяхната инсталация и антени за полева работа. На нашите сбирки идват всевъзможни хора, които демонстрират интерес към нашето занимание. Показваме им какво е УКВ-връзка, КВ-връзка. Даваме опция на всеки да работи. При нас има предписание при наличие на отговорник на радиостанцията да може и не радиолюбител да се опитва и да направи радиовръзка, с цел да може да усетиш тръпката да приказваш с отдалечен сътрудник в България и с чужбина - който знае език. Тук загради няма, без значение какъв брой е надалеч.

Търсенето на контакт по какъв начин става, имаш спогодба с някой да стои на радиостанцията ли?



Ако е на УКВ (ултра къси вълни), има построена ретранслаторна мрежа в България. Примерно ние знаем на кула Снежанка и на връх Ботев кой е ретланслатора. На кула Снежанка  е R10, на Кайнадина е R0, на Ботев е R2. Съответно честотата е запаметена в станцията. Ти отиваш на тази периодичност и започваш да ги викаш. Като викаш всички, постоянно се намира някой, който да ти отговори. А когато е на КВ (къси вълни) примерно на 3,5 мегахерца, към този момент има две български " дежурни " честоти, все някой ще ти се обади. И аз споделям: " Аз съм LZ1MNW, крещя всички, крещя всички! ". Те се обаждат. Ние, като по-стари радиолюбители, когато нагласим радиостанцията, без значение на УКВ или КВ, знаем, че ще ни се обадят. Едно време с мен се майтапиха, споделяха ми „ Радио Рожен ", тъй като работех на обсерваторията и бях доста деен. Там е високо и се чува далеко, надлежно се работи през доста ретланслатори. Давал съм информация на сътрудници, които имат интерес към Персеидите и Леонидите, когато падат. Те вършат радиовръзки с отблясъци от тях. Много е забавно. Има сътрудници, които вършат радиовръзка с отблясъци на Луната. Интересно е.

Най-далеч в Европа до къде може да стигнете посредством радиовръзка?



Навсякъде, освен в цяла Европа, а в целия свят. Добрите радиолюбители с хубава техника и мощности, примерно LZ1EV Димитър Тонков,  lZ1IL Владимир Недев,  LZ1EO Емил Балджиев и LZ1KK Сава Койчев  - те стигат до другия завършек на планетата. Тук опира до прохождение - какъв брой надалеч отива вълната. Това зависи от пласта горе, дали я стопира, или я продължава. Аз съм правил доста забавна радиовръзка. От у дома на УКВ нашата „ Нула “ не работеше, беше късна есен и направих радиовръзка с Турска „ Нула “ от Текирда с радиолюбител от гр.Варна 

Как става това?

Варненецът работи през турската „ Нула “ и аз от Смолян - през турската „ Нула “, приказваме напълно обикновено с него. Чувах го съвършено, имаше доста положително прохождение.

Как може да съобщиш за злополучие или повреда?

Двама си приказват на някой ретланслатор. Аз обаче съм изпаднал в злополучие. Свършила ми е батерията на телефона или нямам обсег. Докато те си приказват, аз употребявам момента, когато единият споделя: „ Аз приключих, чувам те ". Тогава се помествам с думата   " Брек " в техния диалог. Те надлежно ми дават опция да се включа в техния диалог с: " Дай брек ". Тогава аз споделям: " Колеги, оправдавам се, само че нямам батерия на телефона. Аз съм LZ1MNW Мишо адреса е... и сега виждам дим, огън, бихте ли се обадили на център 112 ". Наскоро имаше подобен случай  в Пернишко и бяха помогнали сътрудника. Като цяло заниманието доста ми харесва и от позиция на другарството. При нас не се приказва на Вие. Ние сме другари и в който град да отида на България, имам другари сътрудници. Задружни сме и си оказваме помощ. Често се случва да си подаряваме техника и антени, да си оказваме помощ за нещо развалено или да се подвигат нови антени. 

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР