На 24 септември в зала „България“ Софийската филхармония и нейният

...
На 24 септември в зала „България“ Софийската филхармония и нейният
Коментари Харесай

Саша Гьотцел представя Малер със Софийската филхармония

На 24 септември в зала „ България “ Софийската филхармония и нейният основен гост-диригент Саша Гьотцел показват красива стратегия с две емблемаични произведения на Густав Малер: Адажието из Симфония No 5 и Симфония No 4, в която дружно с оркестъра ще звучи и ангелския глас на сопраното Стефани Кръстева.

Програмата е отдадена на 160 години от рождението на един от най-дълбоките философи в музиката, творил на границите на две столетия и записал името си измежду най-обичаните създатели.

Четвъртата симфония на Малер е и една от най-често изпълняваните негови произведения. В нейната последна част е въведена песента „ Wir geniessen die himmlischen Freuden” („ Вкусваме небесните радости”) или „ Das himmlische Leben” („ Небесният живот).

Текстът е на старобаварски акцент, а последната строфа, която съгласно авторското условие би трябвало да бъде изпълнена „ доста нежно и тайнствено до самия край”, приключва с думите „ Няма такава музика на земята. Верен на своите търсения Малер и в тази симфония търси отговор на безконечните въпроси за смисъла на човешкото битие. В зала „ България “ симфонията ще звучи в специфичен аранжимент за камерен състав, изпълнен преди седмици от Берлинската филхармония.

Адажиетото от Симфония No 5 е измежду най-прочутите и най-често изпълнявани като обособена пиеса симфонични елементи. Първото му осъществяване като независима пиеса е още през 1909, когато Хенри Ууд го показва на Военновъздушни сили Proms в Лондон.

То става същински шлагер през 1971 във кино лентата на Лукино Висконти „ Смърт във Венеция” по известната новела на Томас Ман (издадена през 1912), който в облика на основния си воин Густав декор Ашенбах е визирал самия Малер. Днес надали има човек, който не е чувал гениалните му звуци.

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България “ и в Ивентим.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР