На 24 ноември Православната църква почита паметта на Св. великомъченица ...

На 24 ноември Православната църква почита паметта на Св. великомъченица

Днес е Света Екатерина!

На 24 ноември Православната черква уважава паметта на Св. великомъченица Екатерина . Екатерина се родила в Александрия и произхождала от благородническо семейство. Славела се с добрина, мъдрост и чудна красота.

Когато навършила 18 години, тя се изучила за доктор. Отвсякъде се стичали претенденти, които желали ръката на момичето, само че тя отказвала на всички. Екатерина, както и майка й, изповядвала христовата религия.

По това време в Александрия пристигнал незаконен цар, който водел жестоки гонения против всички изповядващи християнството. Като чул, че девойката Екатерина е изобличителка на езичеството, извикал я в двореца. Веднага бил запленен от хубостта й.

Предлагал й богатства, разточителен живот, в случай че се откаже от вярата си. Но Екатерина не отстъпила даже след жестоките мъчения, на които била подложена. След доста премеждия я посекли. Тогава Ангел Божи отнесъл тялото й на планината Синай, където по-късно бил издигнат манастир.

Днес почитайки паметта й, имаме вяра, че тя пази нас и фамилиите ни от заболявания. На този ден във всеки дом се меси погача, която се сервира с мед.

Имен ден честват всички, които носят имената Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина .

Честито на имениците!

Източник: az-jenata.bg
PromoMall.bg