На 24 февруари 1955 г. Турция, Ирак, Пакистан и Иран

...
На 24 февруари 1955 г. Турция, Ирак, Пакистан и Иран
Коментари Харесай

24 февруари 1955 г. Багдадският пакт

На 24 февруари 1955 година Турция, Ирак, Пакистан и Иран подписват Багдадския пакт, той е прочут и като Багдатски пакт. Организацията просъществува 24 години.

След приключването на Втората международна война Съединени американски щати и Англия кроят проекти за възсъздаване на Близкоизточната Антанта, която официално съществува през 1938—1948 година въз основа на Саадабадския пакт от 1937 година, сплотяващ Афганистан, Ирак, Иран и Турция.

Този съюз е много неустойчив най-вече поради това, че сплотява страни от разнообразни народи: турци, перси, араби, пущуни. Затова Съединени американски щати се надяват да основат нов близкоизточен съюз, т. н. „ Източен блок “, въз основа на една нация от Ирак и други самостоятелни арабски страни, обаче Първата арабско-израелска война води до американско - арабски несъгласия. В тази обстановка стартира да се разяснява връщането към първичния план: Турция — Ирак — Иран — Афганистан, въпреки че по-късно се постанова Афганистан да бъде заменен с наскоро получилия суверенитет Пакистан по ред аргументи.

Още преди подписването на Багдадския пакт, Турция и Пакистан подписват контракт за взаимоизгодно съдействие през февруари 1954 година Началото на активността на Багдатски пакт е положено със сключването в Багдад на 24 февруари 1955 година на боен пакт сред Ирак и Турция, към който на 4 април се причислява Англия, на 23 септември Пакистан, на 3 ноември Иран. Багдатски пакт е умислен като боен блок за района на Юго-Западна Азия и Индийския океан, аналогът му е СЕАТО (1956—1977 години) — боен блок за района Юго-Източна Азия и Тихия океан. През 1959 година обаче, Ирак излиза от съюза, и Багдатски пакт губи от състава си представител на Арабския свят, през същата година Съединени американски щати подписват с Иран, Пакистан и Турция двустранни споразумения за съдействие против директна или косвена „ комунистическа агрессия “. Тези споразумения стартират да играят определяща роля в активността на Багдатски пакт, ориентирана против просъветски, антизападни и други „ подривни “ сили в регионите на действието на тази организация. Участниците на Багдатски пакт постоянно организират военноморски, военновъздушни и сухопътни маневри.

Скоро Англия стартира последователно да губи своите владения в района на Средния и Близкия изток: Кипър (1960), Кувейт (1961), Малдивите (1965), Южен Йемен (1967), а също и южните страни на Персийския залив и Източна Арабия: Оман, Катар, Бахрейн и ОАЕ (1971). В частност, последните изброени страни получават самостоятелност главно поради решението на Лондон при започване на 1970 година за извеждането на английските войски от региона " на изток от Суец " (преди всичко се планува закриването на английските военни бази в протектората на Персийския залив). През 1971 от Пакистан се отделя Източен Пакистан (Бангладеш).

Освен това, през 1960 — началото на 70-те години на предишния ХХ век сред страните, влизащи в Багдатски пакт, пораждат различия. Някои от азиатските участници на блока осъждат курса на държавното управление на Израел (Шестдневна война от 1967 година, Война на Съдния ден от 1973 година и др.), който се поддържа от Съединени американски щати и други западни страни, и оферират да се укрепи икономическото съдействие в границите на блока, считайки го за една от значимите задания на организацията. А през 1974 година Турция реализира навлизане в Кипър, където към момента остават английски военни бази, и окупират северната част на острова.

Турската експанзия, даже и обоснована ненапълно, се възприема отрицателно от редица участници в Багдатски пакт, които имат положителни връзки с Гърция. Ислямската гражданска война в Иран води до излизане от Багдатски пакт на Иран, а по-късно и на Пакистан през март 1979 година. Впоследствие в състава на блока остават единствено страни - членки на НАТО, и същата година държавното управление на Турция предлага да бъде прекъсната активността на Багдатски пакт заради фактическо привършване на функционалностите си. Формално Багдатски пакт действа до август 1979 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР