На 23 май Европейската комисия (ЕК) публикува предложение за препоръка

...
На 23 май Европейската комисия (ЕК) публикува предложение за препоръка
Коментари Харесай

ЕК с три минимални препоръки към България

На 23 май Европейската комисия (ЕК) разгласява предложение за рекомендация на Съвета по отношение на Националната стратегия за промени - актуализация за 2022 година и мнение на Съвета по отношение на Конвергентната стратегия (2022 - 2025 г.) на Република България, в границите на така наречен „ Европейски учебен срок ”.

Тази година Европейската комисия насочва по три рекомендации на седем държави-членки, измежду които е и България. Останалите страни са с по четири или повече на брой рекомендации.

В отчета на Европейска комисия българският План за възобновяване и резистентност е оценен като упорит и покриващ досегашните рекомендации на Съвета на Европейски Съюз. Затова се подчертава върху осъществяването на проекта и се насочат минимални спомагателни рекомендации - за понижаване зависимостта от импорт на изкопаеми горива, ускорение развиването на възобновима сила и диверсифициране на източниците за доставка на газ посредством увеличение на междусистемните връзки със прилежащите страни.

В региона на фискалната политика Европейската комисия насочва идентична рекомендация към всички държави-членки за внимателна политика по националното финансиране на настоящите разноски, свързани с ограничения против инфлацията и войната в Украйна.

За разлика от други страни, към които има рекомендации в региона на данъчната и пенсионната промяна и фискална консолидация, за България не са посочени спомагателни дейности. За Германия да вземем за пример има рекомендации в региона на данъчната и пенсионна промяна. Франция има още по-детайлни рекомендации във връзка с държавните разноски и консолидация, както и за пенсионна промяна.

Европейска комисия прави оценка и прогнозата за фискалните параметри за недостига и дълга на България за актуалната и идната година. Препоръчва се фискалната политика да бъде ориентирана към реализиране на рационални и предвидими средносрочни фискални позиции. Следва да се означи, че разноските по консолидираната фискална стратегия остават в изискуемия по закон предел от 40% от Брутният вътрешен продукт. Като се изключат краткотрайните разноски в отговор на пандемията, увеличените енергийни цени и даването на поддръжка за бежанците от войната в Украйна, дефицитът за 2022 година се чака да бъде в границите на 3-процентното ограничаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР