На 23 май една от най-обичаните и талантливи български актриси

...
На 23 май една от най-обичаните и талантливи български актриси
Коментари Харесай

Емилия Радева на 85: Само трима мъже са ме целували

На 23 май една от най-обичаните и надарени български актриси навърши достолепните 85 години. Емилия Радева е родена в Радомир. Наричат я ледената кралица на българския спектакъл. Пето дете в многолюдно семейство, тя износва облеклата на по-големите си сестри. На пет години остава без майка. Съдбата й лишава най-близкия човек, само че Господ я дарил с хубост и гений. Тя рисува великолепно, увлича се по литературата, изявява се на сцената. Нейната съученичка и бъдеща министърка на културата Елка Константинова й дава най-хубавия съвет - да кандидатства в театралното учебно заведение. В подготовката за изпитите й оказват помощ такива колоси като поета Николай Лилиев, режисьора Николай Масалитинов, артиста Константин Кисимов. Учи при професорите Кръстьо Мирски и Боян Дановски.

Най-важната й среща по време на следването обаче е с бъдещия й брачен партньор артиста Любомир Димитров

“Любо беше страховит - “Погледите ни се срещнаха. Неговият беше мрачен, пламенен, топлината му облъхна сърцето ми. Коленете ми омекнаха, светът се завъртя като празнична въртележка и аз се понесох в небесата на любовта. Дълбокият тембър на гласа му ме следваше, стройната, жилава, гъвкава младежка фигура се виеше към мен. Красивите му ръце ме обгръщаха, устните му шептяха “Обичам те!”, споделя актрисата.”



Сватбеният им подарък от кумовете е една ютия. Луда ревнивост и в двете направления, обич, грижи, наслади, нищо от това не е спестено на младото семейство. Понякога страстите, позитивни и негативни, им идват допълнително. Два пъти подават молби за бракоразвод. И още веднъж се събират.

Емилия Радева признава, че най-хубавите функции е изиграла със своя брачен партньор. На сцената двамата били влюбени, любовници, съпрузи, врагове.

Тя е на сцената във Виена, когато обичаният й мъж издъхва

Тежко болен, преди този момент той й е поискал триумф и заречен, че безусловно ще я дочака. Не станало...

Освен със брачна половинка си красивата Емилия Радева се е целувала единствено още три пъти на екрана: с Любомир Кабакчиев в “Ребро Адамово”, с Апостол Карамитев в “Легенда за любовта” и с Георги Георгиев-Гец в “А бяхме млади”.

Знаем я още като Султана в “Иконостасът”, Юрталанката в “Снаха”, Зюлкяр от “Ребро Адамово”, Марьола в “Татул”, Екатерина Каравелова в “Дело 205/1913 П. К. Яворов”, Невена Алданова в “Дом за нашите деца”... Носителка е на най-високите български оценки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР