На 23 декември цунами удари Индонезия, в Зондския пролив, разделящ

...
На 23 декември цунами удари Индонезия, в Зондския пролив, разделящ
Коментари Харесай

До 281 нараснаха жертвите на цунамито в Индонезия


На 23 декември цунами удари Индонезия, в Зондския проток, разделящ остров Ява и Суматра. По последни данни жертвите са 281, а над 1 000 са ранените,. Те бяха оповестени от формалния представител на Националната организация за попречване на бедствия, Сутопо Нугрохо, съобщи БГНЕС.

" Броят на жертвите и вредите ще продължи да се усилва ", сподели представителят на организацията. Над 4 400 локални поданици бяха принудени да изоставен домовете си поради стихията. 520 къщи са съвсем изцяло унищожени. „ Вълната е блъснала плажовете в Южна Суматра и западният завършек на Ява към 21:30 часа локално време в събота “, съобщи в изказване формалният представител.

Спасителните работи на островите Ява и Суматра не престават като хиляди хора са настанени във краткотрайни подслони. Властите считат, че цунамито може да е провокирано от абнормален прилив, дължащ се на новолуние и подводно срутване, последвало изригването на Анак Кракатау, дребен остров в Зондския проток сред Ява и Суматра. Анак Кракатау е дребен вулканичен остров, който се образува в океана половин век след смъртоносното изригване на Кракатау през 1883 година.

Според геоложката организация на Индонезия, Кракатау е показвал признаци на нараснала интензивност в продължение на дни, изхвърляйки хиляди метра пепел във въздуха. Индонезия, една от най-уязвимите от бедствия страна на земята, лежи в т. н. Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектонските плочи и произтичат огромна част от международните вулканични изригвания и трусове.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР