На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското

...
На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското
Коментари Харесай

Насърчаването на ранното детско четене осмисля работата на книгоиздателите

На 23 април означаваме Световния ден на книгата и авторското право, който е част от календара на ЮНЕСКО. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчи четенето, издателска активност и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност посредством авторското право. Денят е честван за първи път през 1995 година.

По този мотив в „ Радиокафе “ през днешния ден гостува Габриела Кожухарова, основен редактор на уеб страницата „ Аз чета “, който беше един от сътрудниците на седмата национална акция „ Походът на книгите “.

За акцията „ Походът на книгите “ Кожухарова сподели, че става все по-успешна и с изключение на, че се обогатява с нови събития, в действителност предизвиква ранното детско четене, каквато е и главната й цел.

Тази година акцията ще бъде запомнена с организирането на първия Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, който завърши през вчерашния ден. В рамките на неговото осъществяване у нас бяха поканени доста български и непознати създатели на детски книги, които пристигнаха персонално и по този начин децата и младежите имаха опцията да се срещнат със свои обичани модерни създатели, сподели Габриела Кожухарова.

Тя показа още, че премията „ Бисерче вълшено “, която се дава за обичана детска книга, а жури са самите деца, тази година е отбелязала рекорден брой участници. Оказва се, че близо 10000 деца са се присъединили в самодейността.

Това е голямо достижение, тъй като, в случай че с такива акции не се предизвиква ранното детското четене, нещата, които ние и книгоиздателите вършим, са изцяло безсмислени.
А кои са обичаните книги на Габриела Кожухарова и по какви други начинания, свързани с четенето, работи сега - чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР