На 22 септември православният календар отбелязва Преподобни Йона. (Йон означава

...
На 22 септември православният календар отбелязва Преподобни Йона. (Йон означава
Коментари Харесай

Две мили имена черпят днес! Църквата почита Преподобни Йона

На 22 септември православният календар отбелязва Преподобни Йона. (Йон значи гълъб). Йона е старозаветен оракул от VIII в. прочие Хр., който живял към 800 години преди Христа. Преподобният Иона презвитер живял в Палестина и бил татко на преподобните Теодор и Теофан „ Начертани “, които потърпевши доста поради почитането на светите икони при императорите иконоборци.
Йона се отличавал с набожност и благодетелен живот и показвал изключително старание в страннолюбието и други подвизи на християнското състрадание. Той се грижел с обич за възпитанието на своите синове. Сам ги обучил вкъщи си в книжната премъдрост, само че повече ги наставлявал в разпоредбите на благочестието. В зрелост, като се приближавал към старостта, по Божие изволение свети Йона се лишил от брачната половинка си и решил да посвети остатъка на дните си на всецяло и напълно служение на Бога.
Той се отдалечил в прославената с подвизите на преподобните си монаси уединена лавра на свети Сава Освещени, където по-рано се подвизавали неговите свети синове. Тук той приел монашеско пострижение и като подражавал на светия, подвижнически живот на монасите в обителта, придобивал още по-голяма набожност и със боязън се трудел за спасението си. Такива били актуалните на Йона византийски императори: Лъв V Армянин (813-820), Михаил II Бала (820-829) и Теофил (829-842) Иконоборческата разкол зародила във Византия в първата половина на VIII в. и траяла доникъде на IХ в. (842 г.).
Преподобни Йона презвитер умрял в първата половина на IХ век. Преподобният непрестанно пребъдвал в непоколебим пост и усърдни богомислени молебствия. Като се молел за себе си, той не забравял и за света, който оставил, като скърбял за него и с пламенна обич към ближните старателно се молел на Бога за християнското благоустроение, за мир на светата Църква и за благочестие на царете, тъй като византийските царе тогава се били отклонили в иконоборческа разкол и смущавали мира в Божията Църква. Прекарвайки подобен благодетелен живот, свети Йона достигнал преклонна напреднала възраст и със своя богоугоден живот придобил от Бога подарък на лечение. Като достигнал спокойно края на дните си, той с наслада предал светата си блажена душа на Господа, към Когото постоянно пламтял с чиста и гореща обич.
Днес своя имен ден честват Гълъбин и Гълъбина. Името Гълъбин е славянско и значи „ благ като гълъб “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР