На 22-ри юни 1941 г. армията на Нацистка Германия нахлува

...
На 22-ри юни 1941 г. армията на Нацистка Германия нахлува
Коментари Харесай

Хитлер удря СССР при операция "Барбароса"

На 22-ри юни 1941 година армията на Нацистка Германия нахлува в Съветския съюз и започва така наречен военна интервенция „ Барбароса “. През ноември 1940 година са начертани проектите за интервенцията, които са утвърдени от Хитлер в инструкция №21, датираща от 18 декември 1940 година и озаглавена „ Операция Барбароса “. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат приключени до 15 май 1941 година, а до есента немците би трябвало да напреднат до линията минаваща от Архангелск до Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите против Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 година, 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни транспортни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт. Това съставлява най-голямото навлизане във военната история.


Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) атакуват Съюз на съветските социалистически републики, откакто афишират война. Три групи армии – Север, Център и Юг нападат Червената войска, насочвайки ударите си надлежно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени руските войски и разрешава на силите на Оста да навлязат надълбоко на руска територия.

На 5 декември войските на Калининския фронт на север от Москва минават в контранастъпление, последвани на 6-и декември от Западния и Югозападния фронт южно от столицата. Въпреки суровите зимни условия още в първите дни Червената войска пробива защитата на съперника южно от Калинин и северозападно от Москва и освобождава редица обитаеми места, а на 8 декември Хитлер издава заповед за прекосяване в защита на целия източен фронт.


Операция „ Барбароса “ е най-голямата военна интервенция в човешката история в бройка на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са ситуирани повече войски от който и да е боен спектакъл в международната история.
Региони, покрити от интервенцията стават място на някои от най-големите борби, с максимален брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, по този начин и за германците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР