На 22 май Православната църква почита паметта на малко познат,

...
На 22 май Православната църква почита паметта на малко познат,
Коментари Харесай

На 22 май Църквата почита Св. княз Йоан-Владимир

На 22 май Православната черква уважава паметта на малко прочут, само че значим светец, обвързван с България.

Имен ден честват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Влади, Владина, Владилен, Владилена, Мира, Миро.Свети княз Йоан-Владимир е живял по времето на българския държател Самуил и е бил шеф на двете области Далмация и Зета. В старите исторически извори е записано, че князът бил благодетелен и благоверен. Не обичал войните. Затова влизайки в борба с цар Самуил, неговата армия била разрушена, а Свети княз Йоан-Владимир покорен. Цар Самуил не желал да го убива и го оженил за щерка си Теодора-Косара. Новобрачното семейство било изпратено назад по родните земи на княза. Минали години, войските на цар Самуил били разгромени, а неговите воини злополучно ослепени. Виждайки окаяните бойци, цар Самуил получил инфаркт и умрял на 6 октомври 1014 година

На престола застанал неговият наследник Гавриил-Радомир. Гавриил-Радомир не могъл да ръководи. Малко след неговото коронясване бил погубен от скрит план сред неговия братовчед Иван-Владислав и византийците. Иван-Владислав заел овакантения трон. Следващият тактически ход, който подхванал, бил проект за заличаване на Свети княз Йоан-Владимир. Свети княз Йоан-Владимир бил поканен в двореца при Иван-Владислав за осъществяване на мирни договаряния. Доверчивият Йоан-Владимир не се усъмнил, тъй като поканата била отпратена от върховен свещеник. Вместо да посрещнат Свети княз Йоан-Владимир с подобаващи почести, убийци го причакали, с цел да го унищожат. Палачът замахнал с меч, с цел да отсече главата на княза, само че не съумял. Без да прояви ни минимален боязън, Свети княз Йоан-Владимир дал своя меч на килъра и го подканил да извърши поръчаното злочинство. Както е записано в житието на княза, станало невиждано знамение пред погледите на убийците. След удара с меч, посеченият княз станал и побягнал. Влязъл в близкия храм и паднал на пода. Издъхнал.

Неговата брачна половинка Теодора-Косара отнася тленните остатъци в царството на княза. Погребала го с подобаващи почести в черква, в която се заселила и останала там до края на земните си дни, които прекарала в пост и в молебствия за избавление душата на нейния погубен брачен партньор. Изминали 2 години. По неведоми пътища подлият Иван-Владислав умрял в безчовечен страдания. България паднала под робството на византийците и това иго траяло цели 168 години. И през днешния ден мощите на Свети княз Йоан-Владимир се намират в Албания в гр. Елбасан, в едноименния манастир Свети Йоан-Владимир.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР