На 22 февруари в Националния дворец на културата се проведе

...
На 22 февруари в Националния дворец на културата се проведе
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Дали Европейският съюз е ефективен зависи от всички нас

На 22 февруари в Националния замък на културата се организира обществена полемика под наслов „ Всички пътища водят към Европа? Перспективи за федерален съюз “, проведена от Групата „ Спинели “, Европейското придвижване, Съюза на европейските федералисти и Бюрото за връзка на Екологичен потенциал в България.

Дискусията, която има за цел да способства към дебата за бъдещето на Европа и е част от формалната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, събра на едно място видни европейски и български политици за отворен диалог с жители от цялата страна. Събитието бе намерено от вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова.

В своето приветствено слово госпожа Йотова сложи значимите въпроси за геополитическата роля и мястото на Европейски Съюз в света, до каква степен да стигне разширението на съюза, както и неговото действие като съюз от равноправни страни. „ Не може да се желае страни членки да мислят и работят наднационално, когато се позволяват двойни стандарти и решенията се слагат под въпрос от политическата обстановка в дадена страна “, означи вицепрезидентът.

В първия спорен панел, отдаден на бъдещето на Европейски Съюз, ръководителят на Съюза на европейските федералисти и дълготраен член на Европейския парламент Елмар Брок съобщи, че няма европейска страна, която е в положение сама да се оправи със актуалните провокации. „ Погледнато от Вашингтон или Пекин всички европейски страни са дребни “, продължи той.

Според него идващият ръководител на Европейската комисия би трябвало да бъде определен от жителите. „ Гражданите легитимират Европа. Без поддръжката на хората, без да им дадем чувството, че могат да дефинират своята орис, няма да се придвижим напред “, безапелационен бе Брок. „ Във всички области, в които междуправителственият способ на интеграция е водещ, виждаме, че Европейският съюз не работи. Там, където работим наднационално, сме сполучливи. “ Германският евродепутат акцентира, че Европа на доста скорости не крие рискове, тъй като всяка страна ще има право да се причисли към задълбоченото съдействие в дадена област и няма да се прокарват разграничителни линии вътре в Европейски Съюз.

„ Аз съм изрично срещу Европа на две скорости! Всички страни би трябвало да бъдат равни. Германия в никакъв случай няма да преследва политика за делене на Съюза на две скорости! “ От своя страна заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев акцентира, че България и държавното управление с действителни дейности и политики работят за единството на Европейски Съюз. Според него европейските институции би трябвало да доближат до всеки жител, с цел да може да се развие възприятие на европейска принадлежност. че няма европейска страна, която е в положение сама да се оправи със актуалните провокации.

„ Погледнато от Вашингтон или Пекин всички европейски страни са дребни “, продължи той. Според него идващият ръководител на Европейската комисия би трябвало да бъде определен от жителите. „ Гражданите легитимират Европа. Без поддръжката на хората, без да им дадем чувството, че могат да дефинират своята орис, няма да се придвижим напред “, безапелационен бе Брок.

„ Във всички области, в които междуправителственият способ на интеграция е водещ, виждаме, че Европейският съюз не работи. Там, където работим наднационално, сме сполучливи. “ Германският евродепутат акцентира, че Европа на доста скорости не крие рискове, тъй като всяка страна ще има право да се причисли към задълбоченото съдействие в дадена област и няма да се прокарват разграничителни линии вътре в Европейски Съюз. „ Аз съм изрично срещу Европа на две скорости! Всички страни би трябвало да бъдат равни. Германия в никакъв случай няма да преследва политика за делене на Съюза на две скорости! “

От своя страна заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев акцентира, че България и държавното управление с действителни дейности и политики работят за единството на Европейски Съюз. Според него европейските институции би трябвало да доближат до всеки жител, с цел да може да се развие възприятие на европейска принадлежност. Заместник-министърът за Българското председателство Моника Панайотова в своето изявление акцентира, че европейският модел е неповторима структура, която би трябвало да продължи да еволюира.

Според нея Европейски Съюз би трябвало да се развива изключително в областите, в които обособените страни не могат да отговорят на потребностите и упованията на своите жители. Достигането до едно ново равнище на европейска федерация изисква висока степен на подготвеност на европейските жители и никога не може да бъде наложено от горната страна без тяхното присъединяване. Бившият български евродепутат и сегашен ръководител на Съвета по външна политика на Българска социалистическа партия Евгени Кирилов съобщи, че за жалост след множеството рецесии от последните години Европейски Съюз е изгубил част от своята прелест.

Според него ролята на Европейски Съюз във външната политика е отслабнала обезпокоително доста и това би трябвало да се промени. „ Европейският съюз донесе мир на нашия континент и ние би трябвало да създадем всичко допустимо да възродим тази концепция “, безапелационен бе Кирилов. Вторият панел бе открит от ръководителя на Групата „ Спинели “ Андрю Дъф, който съобщи, че Брекзит е ужасна контузия за целия Европейски съюз, само че в това време открива благоприятни условия да се ускори съдействието на европейско равнище в тези области, където до момента Обединеното кралство постоянно е блокирало сходни опити.

Българският евродепутат от ГЕРБ доктор Андрей Ковачев съобщи, че България е изключително сензитивна на тематика правдивост поради своята трагична история през 20-ти век и сложното си завръщане към европейското демократично семейство, от което комунистическата тирания откъсва страната в продължение на 45 години. „ Ние не желаеме към нас да се отнасят като европейци - второкласен. България ясно е завила желанието си да се причисли към еврозоната и Шенген “, безапелационен бе Ковачев.

Според него терзанията, подбудени от концепцията за Европа на доста скорости са неоснователни, тъй като интеграция на разнообразни скорости е допустима, единствено в случай че това става непринудено и всяка страна има правото да реши дали да взе участие във всяка последваща интеграционна стъпка, без обаче да има правото да блокира останалите, които желаят да вървят напред. „ Европейският съюз е подложен на критика, тъй като не реагира задоволително бързо на заобикалящите ни провокации. Много постоянно обаче тъкмо тези, които го подлагат на критика, не са подготвени да му дадат нужните принадлежности и пълномощия да работи дейно, тъй като считат, че това лимитира националния им суверенитет. Нашата цел би трябвало да бъде да създадем Европейски Съюз по-силен и обединен, с цел да може да отговори на световните провокации на 21-ви век “, съобщи Ковачев.

Бившият български евродепутат и вицепремиер Ивайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 година в София. През 1983... към профила беше безапелационен, че България би трябвало да се стреми към еврозоната, само че би трябвало да постави големи старания, с цел да стане българската стопанска система действително сравнима с тази на страните, които споделят общата валута. Според него е належащо Европейски Съюз да се концентрира върху тези области, където може да се реализиран по-добри резултати с координирани дейности на европейско равнище.

„ Няма да е срещу ползите на България да вземем за пример част от външната политика да се взема решение на европейско равнище “, добави Калфин. Публичната полемика е част от поредност събития на групата „ Спинели “ в разнообразни европейски столици, които имат за цел да допринесат към дебата за бъдещето на Европа като дават опция да се разиска по какъв начин да се съчетаят най-добре стремежите и упованията на всяка държава-членка, като в същото време се резервира единството на Европейския съюз.

Групата “Спинели” е мрежа от европейски политически водачи, ангажирани с задачата и обединени към концепцията за основаването на федерален Европейски съюз. Основана през 2010 година в Европейския парламент, Групата сплотява европейски депутати от разнообразни политически групи, които си сътрудничат по конституционните въпроси, определящи бъдещето на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР