На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит

...
На 21 януари църквата почита паметта на свети мъченик Неофит
Коментари Харесай

Бабинден е! Ето какво повеляват традициите

На 21 януари църквата уважава паметта на свети страдалец Неофит – небесен покровител на патриарх Неофит. На този ден се празнува паметта и на свети Максим Изповедник, който пък беше небесен покровител на починалия патриарх Максим.
Св. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци.
Той е роден в богато и уважавано семейство. Водил е усилена битка против навлизащата монотелитска разкол, съгласно която християнството не било богочовешка вяра.
Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се отдръпнал в света обител и се съсредоточил върху философията.
В знак на респект го провъзгласили за свещеник, само че светецът отказал и предпочел уединението. След този интервал се отправил към Африка, с цел да се бори с езичеството.
Красноречието и доводите му го създали нежелателен за владетелите и след това бил съден в Цариград като държавен предател, след което изпратен на изгнание в Тракия.
След години още веднъж бил подложен на изтезания, с цел да не може повече да пази и проповядва вярата си. Същата орис сполетяла и свети Анастасий. Двамата били изпратени на изгнание.
На 21 януари се чества и Денят на родилната помощ, прочут още като Бабинден.
От 1951 година 21 януари е разгласен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, по тази причина празникът ще бъде маркиран публично и в доста лечебни заведения и АГ-отделения в страната.
Бабинден е един от огромните национални женски празници, отдаден на "бабите " – дамите, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са "бабували " на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, само че се е запазил и по време на Възраждането е бил извънредно уважаван. Днес Бабинден губи много от обредните си традиции, само че пък се чества от по-възрастните и е обвързван с доста смях и забавление.
Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат филиз босилек или здравец. Вземат шаблон сапун и една нова забрадка и се насочат към дома на бабата да й "полеят ". Обредното поливане на бабата-акушерка се прави под плодно дърво в градината, върху дръвника или начело на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я подарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с "мартеничка " - червен и бял конец.
Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкова благодат и здраве! " След поливането дамите подаряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ( "хванала ") алено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. На обед булките и невестите се събират на празнично пиршество в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата софра, към която сядат всички присъстващи.
Започва радостно и буйно угощение, съпроводено с песни, танци и от време на време с прекомерно пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата слага към врата си гердан от червени чушки и с керемида кади под полите на дамите, с цел да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в множеството случаи полов алегоричен смисъл. След обеда на трапезата у бабата стартират да идват и мъжете. Кулминационен миг в обредността съставлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и дамите изнасят бабата на открито и я качват в двуколка или на шейна. Понякога поставят бабата в огромен плетен панер. Мъжете, преоблечени като "волове ", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото.
Ако по пътя невестите срещнат мъж, смъкват калпака му и желаят откуп. Шумната тайфа води бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този ритуал е прочут по нашите земи като "влечугане " на бабите. Вечерта на селския площад всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден приключва.
На днешната дата имен ден честват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР