На 21 януари имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 21 януари имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 21 януари

На 21 януари имен ден честват всички, които носят името Валери, Валерия, Максим, Максимилиян, Неофит и прозводните им.


На този ден църквата уважава Св. Mаксим Изповедник.
Преподобни Максим Изповедник - от Цариград, получил високо обучение, заемал висша служба в двореца на император Ираклий (VII в.). При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово подстрекателство папа Мартин свикал събора в Латерана срещу ереста.
Това като научил император Констанс II, правоприемник на Ираклий, оклеветил Максим и изискал да го изпратят в Цариград. Като не съумял, заповядал през нощта да го заловен и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и омраза срещу царя. Нанесли му побой, така че земята към се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, умрял в 622 година.
Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието.
Той е разгорещен бранител на чистотата на православната религия, запечатал верността си към нея с мъченическия героизъм на изповедничеството. В своето богословие св. Максим създава православното обучение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и по този начин става изразител на догматическата истина на Вселенската черква против монотелитската разкол. Неговото обучение по този значим въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 година сл. Р. Хр.).
Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Той е ослепителен ценител на основните посоки на древногръцката философия, от чието идейно завещание учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и тъкмо формулиране на християнското богооткровено обучение. Дълбоко ерудиран и обхванат от духа на светоотеческото богословие, познаващ чудесно богатото идейно наличие на Христовото обучение, духовното завещание и дълбоките корени на Църковното поверие, св. Максим се показал като плодороден християнски мъдрец и влиятелен преподавател на истините на вярата.
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР