На 21 януари 1998 г. политическият водовъртеж, който в крайна

...
На 21 януари 1998 г. политическият водовъртеж, който в крайна
Коментари Харесай

25 години след скандала с Клинтън: Моника Люински споделя какво е научила

На 21 януари 1998 година политическият въртоп, който в последна сметка докара до импийчмънта на президента Бил Клинтън, стартира с потрес от новинарския блок, когато стана ясно, че той и Моника Люински - по време на работата ѝ като стажант в Белия дом - са почнали и поддържали дългогодишна връзка. Това споделя самата тя пред Vanity Fair.

Какво е схванала цялата нация - и персонално тя - през миналите 25 години? 

Ето 25 нейни мисли по мотива, които в този момент споделяме с вас:

1. Можете да вземете вярното решение и все пак да съжалявате. Също по този начин не съдете за себе си по външността на другите хора. 

2. Ако не можете да се смеете на себе си, значи сте доста прецакани.

3. През 2023 година (за съжаление) сме по-близо до действителността от " Историята на прислужницата " на Маргарет Атууд, в сравнение с когато книгата е оповестена през 1985 година

4. Начинът на мислене, който упреква дамата, за благополучие е отстъпил с времето посредством общественото обуславяне. Един ослепителен образец: Това, което стартира през 1998 година като " абсурдът Люински " или " аферата Люински " - претоплена тропа, излязла напряко от " Уотъргейт ", " Джон льо Каре " или прословутата английска спекулация " Профумо " - претърпя номенклатурна смяна с годините. Културата и медиите се приспособиха - по гледище на доста афектирани наблюдаващи и арбитри, в това число и на това списание - и прекръстиха целия роман на " скандал Клинтън ", " импийчмънт Клинтън " или други етикети, които повече отговаряха на първичната динамичност на властта.

5. Както се вижда от някои членове на политико-оперативната класа в тази страна, тормозът, както онлайн, по този начин и обществено, се е трансформирал освен в призната специалност, само че и в непрекъснато възходящ център за облага.

6. И въпреки всичко... комедията на издевателството се е изчерпала. The Tonight Show With Jay Leno умря през 2014 година За мен нямаше и ден прекомерно рано. В края на мандата на Лено Центърът за медии и публични въпроси към университета " Джордж Мейсън " проучва 44 000 смешки, които той описа за времето, в което беше отпред. Макар че президентът Клинтън беше основната му цел, аз бях единственata в топ 10, коqто не беше избрал категорично да бъде обществена персона. 

7. Как да измерваме напредъка? През 1998 година 105-ият Конгрес се състоеше от 65 дами и 67 членове, които се определяха като чернокожи, испаноговорящи, азиатци или коренни поданици на Хавайските/Тихоокеанските острови, индианци или представители на разнообразни раси. През 2023 година 118-ият Конгрес е формиран от 149 дами и 133 членове, които се разпознават в разнообразни категории.

8. Намирането на наслада - даже търсенето ѝ - е основна част от живота. Не би трябвало да чакате насладата да ви откри. 

9. Бих искалa да мога да кажа, че в този момент получавам възнаграждения. Но не получавам. Но най-малко текстовете на песните станаха по-добри.

Happy 25th Anniversary
Bill Clinton & Monica Lewinsky.
— Mrs. S. (@hshLauraJ)
10. Отне ми 22 години, с цел да мога да виждам " Западното крило " - което, да, съгласна съм, беше брилянтно.

11. С годините усетът за сътрудниците ви ще се усъвършенства. 

12. Два примера за обществен успех, 1998-2023 година? Свободата да се ожениш за който искаш е станала допустима (2015 г.) и предпазена (2022 г.). #MeToo към този момент е насочна точка, а не отклоняване.

13. Скръбта цари в царството на загубата. Имам поради освен загубата на обичан човек, само че и загубата на вяра, фантазия или самата обич. Изглежда, че ние не завършваме с тъгата, а просто я завършваме за момента; обработваме я на пластове. Някой ден (не днес) ще напиша къс роман за автомат, който сервира точното количество тъга. Знаете, идеалното количество, с което можете да се справите в един миг, с цел да се придвижите напред, само че не толкоз доста, че да попаднете в подводна вълна.

14. Оказва се, че родителите ни не са " тъпи ". Точно противоположното. 

15. Мултивселената е действителна.

16. Мислехме, че таблоидизацията на новините ни не може да стане по-безвкусна или разрушителна след процеса против О Джей Симпсън (1995 г.), папарашката навалица, която преследваше принцеса Даяна до гибелта й (1997 г.), или пресата към цялата сага с Клинтън (1998-2000 г.), която по случайност даде подтик на една нова телевизионна мрежа - Fox News. Дали в миналото сме бъркали. До огромна степен заради застрашителните аспекти на обществените медии, цикълът на свадите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата се оказа още по-опустошителен с течение на времето - за живота, кариерата, репутацията, публичния дискурс и американската душeвност.  

17. Едно нещо, което сплотява всички, е, че сме допускали неточности. Това е неизбежно. Запознайте се комфортно с изкуството на грешката.  

18. Не можете да избягате от своята история. Може би най-предизвикателната концепция, която трябваше да приема, беше, че няма по какъв начин да се отърва или да се освободя от себе си. Можете единствено да се опитате да интегрирате предходните си същности с толкоз съчувствие, колкото можете да съберете.

19. Силата на една добра дума е изключителна. В най-дълбоките, най-тъмните моменти на душата един елементарен акт на човешка добрина е нещо могъщо.

20. " Хероиновият изискан " на изхабяването от края на 90-те и началото на 80-те години най-сетне излезе от мода. Дотолкова, че в този момент в магазините има манекени с безчет форми и размери на тялото. Често си представям по какъв начин сходни положителни за тялото послания биха повлияли на личното ми самочувствие, когато растях - и се чудя дали биха могли да облекчат срама от килограмите, който изпитваха други млади дами по това време.

21. Пол Ръд наподобява по същия метод. Как е допустимо това?

On January 26, 1998, President Bill Clinton publicly denied having 'sexual relations' with former White House intern Monica Lewinsky
— RetroNewsNow (@RetroNewsNow)
22. Избирайте деликатно приятелите си. Преди двадесет и пет години имах един от най-лошите другари на света: Линда " Юда, хвани ми бирата " Трип. Макар че от този момент съм се отърсил от обидата и горчивината, които съпътстваха нея и измяната ѝ, не съм изгубил визия какъв брой огромен шанс имам, че съм съумял да се доверя на нови хора. Най-емоционално интимните ми взаимоотношения са с моите невероятни другари. Това са вложенията, които най-вече си заслужава да бъдат подхранвани. 

23. Ipso facto, през 2014 година, в нощта преди публикуването на есето ми от първо лице в Vanity Fair, един от най-хубавите ми другари ме срещна с този откъс на Анаис Нин: " И пристигна денят, в който рискът да останеш стегнат в пъпката беше по-болезнен от риска да разцъфнеш ". Поемете риска да разцъфнете. Всеки ден.

24. Посттравматичният стрес - относително нова диагноза през 90-те години на предишния век - в този момент визира към 6% от възрастното население на Съединени американски щати в някакъв миг от живота, или почти 12 милиона души годишно - без да се броят легионите от малолетни, които страдат от това разстройство. Мисля, че " оправянето със актуалната контузия " ще бъде " осъзнатостта " през идващите 25 години.

25. И най-после, не знам по какъв начин да го кажа, с изключение на непосредствено и отвратително тривиално: Можете да преживеете невъобразимото. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР