На 21 март се проведе литературно-поетичната вечер, посветена на азербайджанския

...
На 21 март се проведе литературно-поетичната вечер, посветена на азербайджанския
Коментари Харесай

Студентите на Азербайджанския център участват в литературна вечер, посветена на Новруз и Световния ден на поезията

На 21 март се организира литературно-поетичната вечер, отдадена на азербайджанския празник Новруз и Световния ден на поезията. Събитието, проведено от Центъра за азербайджански език и просвета към Софийския университет „ Св. Климент Охридски " и Културния център " Люлин " - Столична община, се организира в постройката на Културния център " Люлин ". На събитието участват главно поети от Литературния клуб " Люлин " и други фенове на поезията.

Събитието открива ръководителят на Културния център Йорданка Костова, която отбелязва, че днешната вечер е отдадена на три празника: Световния ден на поезията, Пролетното равноденствие и азербайджанския празник Новруз. Също по този начин тя уточни, че събитието е част от юбилейните празнувания на центъра и като на един от сътрудниците в тези празнувания подари на Центъра за азербайджанския език и просвета орден " 30 години Културен център " Люлин ". Освен това госпожа Костова описа и за българския празник Благовец, обвързван с възраждането на природата, като намира доста общи черти с азербайджанския Новруз и направи няколко съпоставения на обичаите.

Г-жа София Шигаева-Митреска, шеф на Центъра за азербайджански език и просвета към Софийския университет, показа, че трихилядолетните обичаи на Новруз се разграничават в другите страни и райони, само че за азербайджанците това е доста особено честване, което се продължава един месец. Тя описа за празничната софра на Новруз и за символиката й, както също по този начин посочи, че през 2009 година Новруз е вписан в Представителния лист на нематериалното културно завещание на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 година Общото заседание на Организация на обединените нации афишира 21 март за Международен ден на Новруз.

След това самата литературно-поетична вечер открива ръководителят на Литературния клуб стихотворец Димитър Милов, който предложения всички присъстващи поети да прочетат личните си творения, с цел да отбележим тези хубави празници. По време на вечерта чухме повече от 30 стихотворения, които са звучали като една прелестна мелодия на българската лирика.

По време на вечерта студенти-тюрколози Саша Здравкова, Преслав Цанев и Йолина Петрова рецитираха стихотворенията на азербайджанските поети Низами Гянджеви, Гусейн Джавид, Мирза Алекбер Сабир за пролетта и Новруз байрам на азербайджански език, а девойки Никол Георгиева и Мелиса Рамадан изпълняваха азербайджански национални танци, с което доста са зарадвали присъстващата аудитория.
В края на събитието гостите се почерпиха с обичайните азербайджански сладкиши за Новруз и азербайджанския чай, както и с погача за Благовещение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР