На 21 март медицински сестри и специалисти излизат отново на

...
На 21 март медицински сестри и специалисти излизат отново на
Коментари Харесай

Медицински специалисти заявиха нова серия протести

На 21 март медицински сестри и експерти излизат още веднъж на митинг. Това съобщи при среща с омбудсмана на недоволните медицински експерти Мая Илиева, уредник на последния им митинг. Тя разгласи и подготвеност за повдигане на палатков лагер.
" Искаме да бъде наведен в деяние на Колективния трудов контракт за бранш " опазване на здравето " и да се усилят заплатите ", съобщи Илиева. КТД планува над 900 лева заплата, само че доста от медицинските сестри получават към 600 лева и по-ниски заплати, макар че работят и изключително и по спомагателни контракти .
Протестиращите ще бъдат подкрепени и от съсловието на фелдшерите, в това число с палатки . Готовност за това съобщи ръководителят на сдружението Александър Александров и разгласи, че на 25 март пък фелдшерите излизат на народен митинг пред здравното министерство. Освен за осъвременяване на заплащането те упорстват и за промени в Закона за съсловните организации. " В министерството на опазването на здравето не ни чуват, само че ще си отстояваме правата до дъно ", съобщи Александров и се опълчи на подценяването на специалността им.
Акушерите и физиотерапевтите също оповестиха, че желаят самостоятелни самостоятелни организации. " Сега, заради липса на регулации до майките и бебетата застават немедицински лица, както и до пациентите с контузии и рехабилитационни потребности ", оплакаха се още медицинските експерти.
Пълна поддръжка изрече на медицинските сестри и експерти омбудсманът Мая Манолова и уточни разковничето на казуса - неналичието на остойностяване на минималната здравна грижа от тези експерти в клиничните пътеки. Според Манолова здравният министър и шефът на НЗОК би трябвало да основат явен правилник на минималната грижа, полагана от медицински сестри, фелдшери, акушерки, физиотерапевти. Тя изрази единодушие и с настояването за нов закон за съсловните организации, което е идея от години.
В комерсиалният статут на лечебните заведения се коренят проблемите , уверени са медицински сестри от дребни лечебни заведения. Заради тази " комерсиална измислица " се налагало да се одобряват пациенти по наличните за болничното заведение пътеки, а не по тези, от които болният се нуждае , оплакаха се те и настояха да се промени системата на финансиране на лечебните заведения .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР