На 21 февруари православната църква почита паметта на Свети Евстатий.

...
На 21 февруари православната църква почита паметта на Свети Евстатий.
Коментари Харесай

Три странно красиви и рядко срещани имена черпят днес

На 21 февруари православната черква уважава паметта на Свети Евстатий. Името значи „ yстойчив” (от гръцките еch - свръх и statius – стоя). Имен ден честват Евстати, Евстатий, Евстатия, Стат, Стати и Статко.
Той бил изповедник и определен за свещеник на Антиохия от християните. Като свещеник, Св. Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното обучение срещу еретика Арий.
През 326 година отишъл в Грузия, с цел да сложи пастири за новопокръстените. Страната неотдавна била просветена с християнската религия от младата Св. Нина.
Дълги години Свети Евстатий старателно работил в интерес на Христос и на християнството.
След гибелта на император Свети Константин Велики, неговият наследник Констанций станал цар на източната част на Римската империя.
Той почнал да покровителства арианите, за разлика от своя самоуверен и правоверен татко Св. Константин и своята баба Св. Елена. Под закрилата на императора, арианите придобили голямо въздействие. Започнали самовластно да преследват и да угнетяват всички християни, които държали на същинското обучение на вярата.
Много от арианските епископи персонално подписали по време на Никейския събор православно вероизповедание на вярата, само че по-късно се отрекли от него и настоятелно желали това и от другите епископи. Ония, които отказвали да се съгласят с тях, били лишавани от ранг, изпращани на изгнание и подлагани на непрекъснати гонения.
Така арианите свалили Цариградския свещеник Павел и го изгонили; създали старания да погубят и Св. Атанасий Александрийски. Някои от тях, на път за Йерусалим за освещението на храма „ Свето Възкресение “, пристигнали в Антиохия с тайното желание да смъкват Св. Евстатий.
Епископът Евстатий не подозирал за техните зли планове, по тази причина ги приел с най-голяма наслада. Незабавно разкрили събор, на който почнали да преглеждат делата и вярата на Св. Евстатий.
Всичко към този момент било авансово уредено и решено от тях. Измислили клюка срещу благочестивия свещеник Св. Евстатий, като го обвинили, че води порочен метод на живот и проповядва разкол.
Арианите съобщили своето решение на императора. Успели да възбудят националното неспокойствие и неодобрение в Антиохия. Прогонили го на изгнание в Тракия, дружно с някои от най-приближените му презвитери и дякони, които отказали да се разделят с него.
По време на заточението Св. Евстатий изтърпял големи унижения и други премеждия от злобата на своите врагове.
Той оставил бележити съчинения, които не престават да бъдат четени от духовници, монаси и религиозни хора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР