На 21 февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език /International

...
На 21 февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език /International
Коментари Харесай

21 февруари - Международен ден на майчиния език

На 21 февруари, означаваме Международния ден на майчиния език /International Mother Language Day/. Празникът е отдаден на опазването на езиковото и културно разнообразие по света.

Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 година като всяка поредна година честването има друг акцент. Понастоящем в света съществуват към 7000 езика, като съвсем 96% от тях се употребяват от дребна група хора /около 4% от популацията на планетата/.

Запазването и съхраняването на повече от 6000-те езика, които съществуват в света, е измежду главните цели на ЮНЕСКО. Организацията счита езиковото разнообразие за един от най-мощните принадлежности за запазване на материалното и нематериално завещание на човечеството. Тя интензивно поддържа страните, които пълноценно употребяват всички способи на разговор и предаване на познания, предизвикват езиковото разнообразие, резервират образованието на майчин език, където това е допустимо и по този метод утвърждават културното разнообразие като социална полезност.

Според ЮНЕСКО всяка самодейност за поощряване и разпространяване на майчин език e освен част от езиковото разнообразие, само че и помагало за повишение на осведомеността по отношение на езиковитe и културни обичаи по света и въодушевява взаимност, основанa на схващане, приемливост и разговор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР