На 21 декември ще бъде открита държавна поръчка за изграждането

...
На 21 декември ще бъде открита държавна поръчка за изграждането
Коментари Харесай

Министър Петкова: Започваме изграждането на трасето за газов хъб `Балкан`

На 21 декември ще бъде открита държавна поръчка за построяването на нужната за реализирането на газов хъб " Балкан " инфраструктура, разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народно заседание. 

" Булгартрансгаз " разпорежда социална поръчка за реализация на изчезналата инфраструктура, която е нужна за реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България и в частност инфраструктурата от турско-българска граница до българо-сръбска граница ", съобщи енергийният министър. Същата инфраструктура се чака да бъде употребена и за задачите на  " Турски поток " при реализиране на плана. 

Срокът за кандидатстване ще бъде 31 януари идната година, само че е планувано подписаният контракт да влезе в действие под изискване, защото цялостното финансиране за плана към момента не е обезпечено. Затова на 21 декември се чака да бъде оповестено и началото на третата обвързваща фаза на пазарния тест, в която ще стане ясно кои са финалните вложители в плана, които ще резервират потенциал в газопреносната мрежа. 

По думите на министъра до момента е готова планова процедура за избор на реализатор, която включва документи за доставка на материали, планиране, реализация и въвеждане в употреба на съответната инфраструктура. Министър Петкова планува процедурата да бъде предоставена в Агенцията за обществени поръчки за инспекция за правомерност още в границите на идната седмица.

Тя разгласи, че " Булгартрансгаз " е и на финала на процеса за основаване на борса за търговия с природен газ в България. " До края на годината дъщерната компания, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз ", която ще бъде оператор и ще се занимава с тази активност, ще бъде реалност ", разгласи Петкова. Държавното сдружение също е в договаряния с изпълнителя на плана за LNG терминала на Александруполис " Газтрейд " да придобие 20% от акциите в компанията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР