На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети

...
На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети
Коментари Харесай

Илинден е! Поверия, традиции и обичаи за празника

На 20 юли Българската православна черква уважава паметта на свети оракул Илия. Той се тачи от всички християни като най-големия древен оракул и дружно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Християнската черква го назовава още от древността "Пророк и предсказател на великите Божи каузи ", "Ангел в плът " и "Предтеча на Второто Христово Пришествие ".

Илия се родил в град Тезвия. Името му значи "крепост Господня ".

Ревностен почитател на Бога и гневен разобличител на идолопоклонничеството, оракул Илия живял по време на цар Ахав и кралица Йезавел.

Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предсказал заради греховете, суша, която траяла три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на същинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника. Житието на пророка показва по какъв начин при гибелта му огнена каляска с огнени коне го отнесла с ураган на небето.

Поверия и традиции за празника

В българския национален календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на беритба и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. В националните показа св. Илия се разхожда по небето със златна каляска и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има мълния без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му. На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.
На Илинден се вършат курбани за здраве, провеждат се и огромни общоселски събори и тържества. Съществува вярване, че на този ден морето взима най-вече жертви като курбан за Св. Илия.Народната традиция повелява на този ден да не се работи, с цел да не се разсърди Свети Илия, който е уважаван като стопанин на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Според националното вярване в случай че човек работи на Илинден, може да го удари гръм. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.
Имен ден честват

Имен ден честват всички, които се споделят Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, фурнаджиите, самарджиите и керемидарите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР