На 20 януари почитаме паметта на св. Евтимий, патриарх Търновски

...
На 20 януари почитаме паметта на св. Евтимий, патриарх Търновски
Коментари Харесай

Днес почитаме патриарх Евтимий Търновски

На 20 януари почитаме паметта на св. Евтимий, патриарх Търновски - един от най-великите българи и персони от Средновековието, най-известният патриарх на България и последният предстоятел на църквата на Второто българско царство.
Известен е и като Евтимий Български.

Той e авторитетна фигура в православния свят. Повечето сведения за живота му са от текстове на негови възпитаници и почитатели. Основен измежду тях е " Похвално слово за Евтимий " на Григорий Цамблак.

Св. Евтимий е роден към 1320-1330 година и съгласно някои произлиза от знатния жанр Цамблаковци. Учи в търновски манастири и приема отшелнически чин. Привлечен от славата на Теодосий Търновски към 1350 година постъпва в Килифаревския манастир. Теодосий го дефинира за собствен пръв асистент и през 1363 година двамата отпътуват дружно за Цариград, където скоро по-късно Теодосий умира.

Св. Евтимий поредно постъпва в манастира Студион и лаврата на Свети Атанасий Атонски на Атон. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на изгнание на остров Лемнос, а след освобождението си се връща в българския Зографски манастир в Атон.

Към 1371 година Св. Евтимий се връща в България и основава манастира " Света Троица " край Търново. Там слага основите на Търновската книжовна школа. Той открива правила за правопис и поправил посредством съпоставяне с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези поправени текстове се трансформират в мостри за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, употребяващи по това време старобългарския като литературен език.

Славата на св. Евтимий като непоколебим монах, образован и въодушевен просветител го довела до патриаршеския трон през 1375 година. Той станал патриарх по всенародно предпочитание в една от най-бурните и страшни столетия в историята ни. Проявил се като същински овчар. Служил на Бога и народа без отдих и отмора. Когато в столицата нахлули турците и почнали да безчинстват, Евтимий самоуверено се изправил против техния лидер и го предиздвикал да спре ужасната сеч. Сред писъците, жизнен и мощен с пророческата си външност, той издигнал глас: " Не пердах се, народе-мъченик, вярвай в Божията истина и благосклонност! След Голгота иде Възкресение! " Със заповед на султана патриархът бил изпратен на изгнание някъде в Родопите. Къде тъкмо е бил заточен великият патриарх на осиротяла България, не се знае. Предполага се, че е умрял през 1401 - 1402 година.

Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий - литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно доста от трудовете му са били унищожени или към момента не са открити. Негови почитатели в книжовното дело са Киприан, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински и Константин Костенечки.

Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се уважава в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики - 20 януари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР