На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик

...
На 20 септември православната църква почита паметта на Свети великомъченик
Коментари Харесай

7 страхотни имена черпят за голям светец, разделен от семейството си

На 20 септември православната черква уважава паметта на Свети великомъченик Евстатий.

Преди приемането на християнство то Евстатий носел името Плакида и бил учтив в етническите обичаи. Но след време осъзнал, че тези обичаи са неверни и приел християнство то със брачната половинка си Теопистия и двамата им синове Агапий и Теопист.

Цялото семейство било подложено на тествания от Христос. Най-напред изгубили имуществото си и живели в мизерия. Евстатий схванал, че приятелите му били до него единствено поради благосъстоянието му.

Семейството се преселило там, където никой не ги познавал – в Египет. Но там Теопистия била отвлечена от разбойници, а по-късно синовете му се изгубили в пустинята. И по този начин Евстатий останал самичък и бил заставен на прави тежък труд. Но макар всички тествания Евстатий останал правилен на вярата.

След 15 години Евстатий още веднъж бил извикан от императора, походът приключил с триумф и Плакида бил провъзгласен на основен пълководец на цялата войска. След това той разкрил измежду двамата бойци синовете си. На едно празненство пък той разпознал в една от слугините брачната половинка си и цялото семейство се събрало дружно.

Но насладата им била къса, защото пълководецът отказал да се включи в езически ритуали и признал пред императора, че от дълго време е приел християнство то. Тогава той заповядал цялото семейство да бъде подложено на мъчения, а по-късно те умряли.

Телата им били заровени от праведни християни и чудотворните им мощи през днешния ден се намират в базиликата „ Свети Евстатий “ в Рим.

Имен ден честват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР