На 20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция.

...
На 20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция.
Коментари Харесай

20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция

На 20 декември 1803 година Съединени американски щати купуват Луизиана от Франция.

Гигантското парче земя е с повърхност към 2 100 000 кв. км. и обгръща днешните щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западните области на Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Небраска и Канзас, както и региони, ситуирани на изток от Роки Маунтийнс.

Стойността на договорката е добра и за двете страни. Цената на акър повърхност е ниска и комфортна за Съединени американски щати - 3 цента, само че общата последна сума е огромна - 15 млн. $, и преференциална за Наполеон, който се нуждае от пари за военните си акции в Европа.

Тази територия е обитаема през XVIII в. от французи. През 1762 година Франция продава скрито на Испания региони на запад от Мисисипи и остров Орлеанс. След края на 7-годишната война територия на изток от Мисисипи е завоювана от англичаните. През 1800 година Наполеон I превзема испанските елементи и ги връща отново на Франция.

По това време американците към този момент са хвърлили око на някои от тези територии. Работи се по 4 проекта, пък който успее: да се купят Източна и Западна Флорида и Ню Орлеанс; или единствено Ню Орлеанс; да добият права за придвижване на корабите към бреговата линия и създаване на складови бази; да се купи територия на източния бряг на Мисисипи, с цел да се построи американско пристанище.

На 11 април 1803 година Франция изненадва Съединени американски щати с предложение да купят цялата провинция Луизиана. В последния ден на месеца двете страни подписват документите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР