На 2-ри октомври България и международната общност отбелязват Международния ден

...
На 2-ри октомври България и международната общност отбелязват Международния ден
Коментари Харесай

2 октомври е Международeн ден на ненасилието

На 2-ри октомври България и интернационалната общественост означават Международния ден на ненасилието.

На днешнатадата е роден Махатма Ганди, а България е една от страните, създалиприетата на 15 юни 2007 година резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, с която 2-ри октомври се афишира за Международен ден на ненасилието.

С тази самодейност Организация на обединените нации удостоверява смисъла на концепциите на Махатма Ганди в нашата актуалност - за създаване на свят без принуждение, учреден на съгласие и съдействие сред страните и народите.

Махатма Ганди, е индийски юрист, политик, пацифист, герой за човешка независимост и нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда през 1947 година до края на английското господство в страната. Наречен е още " татко на нацията ".

Ганди получава интернационална популярност със своята идея за сатяграха ( " държене на истината " ), ненасилствени митинги за реализиране на политически цели, която се основава на концепцията за ахимса. Със своя образец въодушевява политически водачи, като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн споделя: " На бъдещите генерации ще бъде мъчно да повярват, че в миналото подобен човек, от плът и кръв, е ходил по земята. "

Санскритското име Махатма ( " велика душа " ) произлиза от индийската философия. С това име Ганди е поздравен от поета Рабиндранат Тагор при завръщането си от Африка в Бомбай на 9 януари 1915 година Самият Ганди признава в книгата си " Моят път към Истината ", че е неподобаващ за тази купа.

На 30 януари 1948 година 79 годишният Ганди е убит от един индуисткия националист Натурам Годсе, който упреква Ганди за направените на Пакистан отстъпки. Атентатът е плануван 10 дни по-рано от група от седем съидейници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg