На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант

...
На 2 май 1945 г. командващият отбраната и последният комендант
Коментари Харесай

2 май 1945 г. Берлин пада

На 2 май 1945 година командващият защитата и последният комендант на Берлин военачалник Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската войска.

Трябва да се означи, че военачалник Вайдлинг управлява усърдно премислена и добре готова защита: 1,2 млн. офицери и бойци, 3000 оръдия и 250 танка. Изградени са 400 железобетонни дълговременни уреди, в това число 6-етажни бункери. Вайдлинг провежда защитата на града, като се води пердах за всяка постройка. Съпротивата на берлинския гарнизон обаче се оказва обречена, откакто на 28 април дефинитивно се проваля опитът на военачалник Венк да ги поддържа със силите на 12-а войска. Последните илюзии на военачалник Вайдлинг да се случи знамение рухват след самоубийството на Хитлер.

В първите часове след среднощ на 2 май радиостанциите на 1-и Белоруски фронт получават известие на съветски език: „ Молим преустановяване на огъня. Изпращаме парламентьори на Потсдамския мост.”

Пристигналият немски офицер от името на военачалник Вайдлинг оповестява за готовността на берлинския гарнизон да приключи съпротивата. Поредицата от капитулации В 6 часа сутринта генералът от артилерията Вайдлинг, съпроводен от трима немски генерали, минава линията на фронта и се предава в плен.

След час, към този момент в щаба на 8-а гвардейска войска, той написа заповед за капитулация: „ Фюрерът свърши със себе си, оставяйки на произвола на ориста всички, които му се заклеха във честност. Според заповедта на Фюрера вие, немски бойци, сте длъжни да бъдете подготвени да продължите боевете към Берлин, без значение че вашите муниции привършват и в създалата се конюнктура по-нататъшната опозиция е безсмислена. Аз повелявам неотложно да прекратите всяка опозиция. Всеки час сражения удължава ужасните премеждия на гражданското население на Берлин и нашите ранени. По взаимна договореност с висшето командване на руските войски аз ви приканвам незабавно да прекратите бойните дейности. Вайдлинг, някогашен командващ берлинския защитителен регион.”

Заповедта е развъдена и благодарение на високоговорители и по радиото е доведена до частите, отбраняващи центъра на Берлин. Съпротивата в града последователно е прекъсната. До края на деня войските на 8-а гвардейска войска очистват от съперника централната част на града.

В 2:41 часа на 7 май 1945 година в град Реймс, основната квартира на главнокомандващия военачалник Айзенхауер, е подписан прелиминарен протокол за капитулация на Германия. На 8 май представители на основното командване на Вермахта в наличието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното основно командване на Съветските войски подписват в Берлин финален акт на капитулация, осъществяването на който влиза в действие от 24 часа на 8 май.

Цената на интервенцията е ужасно висока както за военнослужещите от двете страни, по този начин и за популацията на Берлин. В Берлинската интервенция умират над 80 000 руски бойци и офицери, 2 800 полски. От своя страна немските загуби в убити надвишават 400 000 души.

Кой е военачалник Вайдлинг?

Вайдлинг е роден в лекарско семейство на 2 ноември 1891 година в Халберщадт в Саксония. Участник в Първата международна война като аеронавт-наблюдател. През 1915 година минава на работа при дирижаблите, става пълководец на „ Цепелин”. През 1919 година заради очистване на Въздушните сили минава в артилерията и прави там кариера. Във войната срещу Полша към този момент е полковник и командва артилерийски полк. След това командва пехотна дивизия, армейски и танков корпуси.

От октомври 1943 година до началото на април 1945 година Вайдлинг командва 41-и танков корпус до цялостния му погром. От 10 април е пълководец на 56-и танков корпус.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР