На 19 януари АЕЦ „Козлодуй“ получи ново признание за дейността

...
На 19 януари АЕЦ „Козлодуй“ получи ново признание за дейността
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй“ с отличие от БНЕБ

На 19 януари АЕЦ „ Козлодуй “ получи ново самопризнание за активността си като главен производител на електрическа енергия и водещ участник в електроенергийния пазар в България. На онлайн гала, отдадена на петата годишнина от основаването на пазар „ Ден напред “ на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), атомната централа бе отличена в категория „ Производител “.
В събитието участваха Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, Пламен Младеновски, шеф на дирекция „ Електро- и топлоенергетика “ в Комисията за енергийно и водно контролиране, Юлиян Попов, консултант към Европейската климатична фондация, представители на търговски участници. От страна на АЕЦ „ Козлодуй “ в церемонията взе присъединяване Мартин Тафров, началник на ръководство „ Планиране и продажби “.
При стартирането преди пет години, на 19 януари 2016 година, АЕЦ е измежду първите 16 участника на пазара „ Ден напред “, като до края на годината обезпечава 30,9% от търгуваната електрическа енергия. За предходната 2020 година, с доставените 8 742 733 MWh, този дял към този момент е 56,6%.
Отличието е самопризнание за ролята на АЕЦ „ Козлодуй “ като основен пазарен участник в борсовата търговия и за приноса на централата в обезпечаването на ликвидността и стабилността на Българската самостоятелна енергийна борса. Още от 2004 година, когато на 18 септември АЕЦ записва първата договорка за продажба на електрическа сила по свободно контрактувани цени, Дружеството има важен принос в процеса на либерализация на енергийния пазар в България.
Благодарение на обезпечената сигурност и надеждност на доставките и с насъбрания през годините опит, атомната централа се утвърди като желан бизнес сътрудник за необятен кръг пазарни участници, опериращи както у нас, по този начин и на районните пазари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР