На 19 септември 1946 г. Британският политик Уистън Чърчил призовава

...
На 19 септември 1946 г. Британският политик Уистън Чърчил призовава
Коментари Харесай

19 септември 1946 г. Чърчил иска Съединени европейски щати

На 19 септември 1946 година Британският политик Уистън Чърчил приканва за основаването на Съединени европейски щати. Това става в знаменателна негова тирада пред студенти в университета в Цюрих.

Чърчил е спечелил най-кървавия боен спор в международен спор, само че губи изборите.

Това не го отчайва и той формулира изводите си, извлечени от уроците на историята, в известната си „ Реч пред академичната юноша “, произнесена в университета в Цюрих.

„ Има средство, което … след няколко години би направило цяла Европа … свободна и … щастлива. То е да се възвърне европейското семейство или колкото е допустимо по-голяма

част от него със конструкция, осигуряваща опция да се живее в мир, сигурност и независимост. Ние би трябвало да изградим нещо като Съединени европейски щати. “

Все отново би трябвало да отбележим, че в същата тирада обаче Чърчил споделя и следното: "Ние държим на Европа, само че не сме част от нея. Ние сме свързани, само че не сме едно цяло. Ние сме асоциирани, само че не сме всмукани. Ние не принадлежим към някой обособен континент, а към всички континенти ".

Все отново няколко години по-късно се появява Съветът на Европа, като една от първите стъпки за интеграция на Стария континент след Втората международна война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР