На 19 октомври в Шумен Демократична България откри кампанията си

...
На 19 октомври в Шумен Демократична България откри кампанията си
Коментари Харесай

Канидатът за депутат Глиги, когото все арестуваха на протестите |

На 19 октомври в Шумен Демократична България откри акцията си с думите: Най-сетне оправдаха Глиги!

Който не е от София, евентуално в никакъв случай не е чувал за Глиги и несъмнено се чуди за какво той е толкоз значим. Но пък измежду това потомство, което прекара живота си по митинги по жълтите павета, Глиги е легенда.

Днес Глиги е претендент за народен представител в емблематичния 25-ти МИР в София, където листи водят Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Ицо Хазарта (Христо Петров), Летящата Козила Ерато (Елисавета Белобрадова). Сигурно няма да стане народен представител. Не единствено тъй като е с много задния номер 19 в листата на Демократична България. А най-много тъй като надали някой от хилядите му другари знае, че Глиги е Иван Калчев. 

Пролог

Денят е 24 август 2020 година.

Предния ден регионалният шеф на София област Илиян Тодоров (АТАКА) е нарекъл протестиращите хора у нас " изроди ". За протокола - регионалният шеф към този момент е изгубил доверието на АТАКА и самият Волен Сидеров даже се е разграничил от него.

Та в сутринта на 24 август група младежи, свързани с митингите, които към този момент са набрали скорост в България, отиват пред офиса на регионалния шеф.

Областният не се появява и тогава митингът завършва. На входа на постройката, където е регионалната администрация на София град, е залепен надпис - " Офис на Пеевски ", а " Боец " са един от уредниците.

Сред протестиращите е и Иван Калчев-Глиги. Той се качва на неизменимото си транспортно средство - колелото - и поема към резиденция " Бояна ", където следва фамозно събитие - там индивидът с каскета (Гешев) е свикал над 700 прокурори и следователи на национално заседание.

Глиги поема нагоре към Бояна с колелото си...

I. Иван Калчев - Глиги

Кой е Иван Калчев-Глиги?

Един от хората, които можете да видите по всички митинги. Особено по огромните. Глиги, по този начин да се каже, е от хората, които не се тормозят да са на терен, когато обстановката стане " напечена ".

" Аз съм нереализирал се физик " - споделя той - " Завършил съм НПМГ, бях отличника в класа " .

Глиги е признат в Софийския университет още на вътрешния изпит в НПМГ. Това се случва в края на 90-те години. Икономическата конюнктура по това време е повече от комплицирана. За да се устоя, Глиги се специализира в предпечат. По това време фотошопът не беше толкоз известен като през днешния ден, дори малко хора имаха компютри. А Глиги беше легенда. Когато имаше толкоз мъчно работа, че никой не може да я свърши, търсеха Глиги.

Когато го питаха какво работи, той споделяше - бръсна манекенки. По това време беше фешън да се поставят плакати на калканите на блоковете. Нали разбирате, че едно косъмче на афиш, висок 40 метра, е дълго цяла педя. И тъй като никой  различен не можеше да докара хубавиците в търговски тип, всички минаваха през Глиги.

А в случай че към момента си спомняте какво е хартиена карта, най-вероятно я е правил Глиги. След като тогавашният монополен мастодонт от соца " Геоплан план " отхвърля да даде данните на една от компаниите, решила да прави географски карти, те се обръщат към Глиги. И от сателитни фотоси с надалеч по-лошо качество от днешните Глиги сглобява географските карти на България, които употребяваме и до през днешния ден.

II. Първи арест - 2009 година, месец януари

Не се съмнявате, че Глиги е на митингите през 1997 допускам?

Не единствено, че е там, а и е в първите редици. По това време той е част от младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация и даже съумява през един разрушен прозорец да влезе в постройката на Народното събрание.

Младият тогава Иван Калчев получава някои скъпи уроци за това какво се случва, когато си на първа линия на митингите.

" Точно когато се изнесох от там, полиците започнаха да обгазяват. Оттогава си знам урока и всякога, когато има митинги, си нося противогаз " - споделя Глиги.

Годината е 2009. През месец януари Бойко Борисов е кмет на София. На власт е Тройната коалиция, отпред с премиера Сергей Станишев. След 1997 година това е най-масовият митинг, който се е случвал в България.

Глиги също е там. Протестът замеря постройката на Народното събрание със снежни топки. Сред протестиращите са хора с разнообразни политически убеждения. Внезапно полицейският кордон стартира да настава (по-късно ще се разбере, че съображение за това е бил... сигнал, че на митинга има бомба). Около Глиги има много хора, само че те стартират да се изместват обратно. В един миг той се оказва в авангарда. И в момент двама служители на реда го хващат и го вкарват в един бус " Чавдар ", където дружно с още 20 души Глиги поема към 4-то районно.

В районното служителите на реда стоварват всички задържани и рапортуват на шефа си - " Хванахме 20 протестъри, четирима скинари и един химик ".

Химикът е Глиги. Носел си е противогаз.

Арестуваните прекарват една нощ в районното. На сутринта всички са наказани по бързата процедура и пуснати. Освен Глиги, чийто родители са съумели да намерят юрист, както и очевидци, които дават показания, че Глиги не се е държал нападателно и не е замерял Народно събрание със снежни топки.

" Тогава още биеха в районните " - споделя Глиги - " Вече знаеха по какъв начин да те бият по този начин, че да не ти остават синини, с цел да има последици за тях. Боят включваше мощно натискане на очните ябълки, скубане на брадата, дърпане на ушите - а бе такова, нещо като к***енски пердах. А бе като цяло чувството е унизително ".

Глиги излиза от районното, без да е санкциониран и животът продължава.

III. Отново в 2020 година

В началото на публикацията оставихме Иван Калчев-Глиги да се движи с колелото си към Бояна. И в този момент е време да се върнем там.

Задъхан от дългия и стръмен преход, Глиги доближава заветната цел - резиденция Бояна, където Гешев - един от хората, чиято оставка желаят всички протестиращи у нас - е свикал заседание.

Глиги се оглежда. Вече се намира на детелината на Околовръстното. Първото, което вижда, е един бус. Паркиран на сянка до детелината, в тревната повърхност.

" Вървях напълно постепенно, там и наклонът е доста огромен. Нарочно се загледах, чудейки се дали ще ме спрат, дали ще ми изискат паспорта за инспекция " - споделя Глиги.

Никой не обръща никакво внимание на индивида с колелото. Така Глиги продължава напред и се изкачва на мястото, където детелината минава в локалното платно на Околовръстното.

Глиги кара, против себе си вижда двама едри униформени. И в този миг чува зов - " Ей, дръжте го тоя " .

И тук единият от двамата едри служители на реда (които, по думите на Глиги са се оказали катаджии) се ускорява като че ли да го бутне от колелото. Глиги обаче прави лека маневра и продължава напред.

Тук нещата загрубяват. Срещу индивида с колелото изскачат дузина представители на реда и тук Глиги си дава сметка, че погрешно е решил, че полицията през днешния ден ще бъде миролюбива.

Започва гонене. За да избегне директния конфликт, Глиги се спуска по зелената повърхност с концепцията да се махне по Околовръстното.

По някакво знамение тъкмо в този миг на Околовръстното не минават никакви коли. Глиги пресича едното платно, прескача мантинелата. И в този миг е застигнат от полиците, които го бутат от колелото.

IV. " Това тука какво е? "

Глиги пада на земята, свива се на топка и се вкопчва в колелото. Свива се по този начин, че в случай че го удрят, да не пострада лицето му.

Започва едно комично за наблюдаване (само да не си пострадал обаче), деяние на служителите на реда, привидели в Глиги проблем за националната сигурност на страната ни и въобще за Вселената. Те се пробват пръст по пръст да откопчат колелото от ръцете на Глиги.

В този миг, до момента в който се пробват да разделят Глиги от велосипеда му, един от служителите на реда стартира да тика ръката си в лицето на Иван Калчев. На ръката има драскотина.

" Това тука какво е? " - пита служителят на реда падналия на земята Глиги.
" Одрал си се. Най-вероятно до момента в който си прескачал мантинелата " - дава отговор Глиги.
" Не! Ти ме атакува!!! " - отсича ченгето.

Вдигат Глиги и го подкарват триумфално. Заловили са несъмнено най-опасния човек на Земното кълбо (да простят плоскоземците).

И тук отнякъде се появява кола на организация Бул Фото. И Глиги, в опит да притегли внимание, стартира да вика - " Помощ! Бият ме! ".

Така карцерът на Глиги се трансформира в риалити.



Арестът на Глиги - 24 август, 2020 година - фотография Булфото

V. Последствията

Завличат Глиги до един бус. Един от чиновниците на реда стиска Глиги за врата. Стискането е съвсем до степен, в която той не може да диша. Натискат главата му в буса, след което стартира комично слагане и събаряне на белезници, тъй като откакто са му ги поставили, са не запомнили да му смъкват раницата.

От цялата намеса Глиги получава оток на гърлото и по-късно, до момента в който към момента е арестуван, идва екип от " Пирогов ", с цел да го прегледа, тъй като той съвсем не може да диша. Слава богу, става известно, че не е съдбовно.

Появява се още веднъж ръката с драскотината. Постановката към този момент се задълбочава - униформени стартират да настояват, че техният сътрудник е доста съществено потърпевш, че би трябвало да викат кола за спешна помощ, че би трябвало незабавна интервенция в Министерство на вътрешните работи болница.

Натоварват Глиги и колелото му в полицейски бус и го закарват в VI районно. Там той е арестуван за 24 часа, като първо е арестуван за " несъблюдение на полицейски предписание ". Три дни по-късно обаче прокуратурата сменя обвиняването. То към този момент е " набези над служител на реда ".

И по този начин стартира дело. То продължи...до средата на октомври 2021 година и приключи с опрощение. А Глиги е пуснат от районното.

VI. Арест номер три

Ако си мислите, че това е сломило Глиги, доста, но доста грубо се лъжете...

На 02.09.2020 година е свикано Велико национално въстание.

Протестите против кабинета " Борисов ", против самия Борисов и против Гешев са в своя пик. Протестират разнообразни групи към Отровното трио, към дребните градски леви и десни партии, към организации и НПО-та.

Глиги няма по какъв начин да стои безразличен. Очаквайки още веднъж полицията да бие, той се облича с каска, мотористка броня и противогаз. До Глиги стои мъж с очила и риза. С тип на счетоводител. Той също е пристигнал да стачкува.

В един миг полицията потегля напред. Хващат счетоводителя. През главата на Глиги стремително минава мисълта - " Тия ще го потрошат " . И без да губи време се хваща крепко за раменете на счетоводителя. Съответно служителите на реда издърпват и него.

Ризницата и каската на Глиги оказват помощ - застава по този начин, че да удрят него, а неподготвеният за сходна обстановка счетоводител е избавен от полицейския пердах. Притискат Глиги на земята и той остава по този начин известно време. И след това си знаете, няма какво да ви описвам...

VII. Иван Калчев-Глиги, който непрекъснато арестуваха

Само преди няколко дни Иван Калчев-Глиги бе оневинен. След повече от година, откакто очевидците на прокуратурата внезапно сменяха показанията си, в последна сметка той бе разгласен за почтен. Делото, несъмнено, има още инстанции за обжалване, само че в последна сметка справедливостта като че ли е на път да спечелва.

Днес Глиги си има своите дела. Например за заверка на канабиса за медицински цели. Или за декриминализация.

Определя себе си като " зелен либертарианец ", само че въпрекл това, като че ли не се води от позитивния нарцисизъм на Айн Ранд.

Дали би направил същото още веднъж - без подозрение. Глиги споделя, че това, което го побърква, е чувството за липса на правдивост.

Днес Глиги е изправен пред вярата, която го води и стимулира от самото начало - вярата, че децата ни ще живеят в естествена страна, в която няма да им се постанова да стоят на първа линия на митинга, а репресивните органи да ги душат и пръскат със спрей.

Днес Глиги, който непрекъснато арестуваха, е подготвен за още борби.

Най-близката е в неделя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР